joi, 11 noiembrie 2021

Seară de noiembrie la Filarmonica Pitești

 


Programul de astă seară se intitula Csardas cam ciudat sau poate avea explicația că solistul violonist a fost maghiarul Antal Zalai. 

A fost un program divers, deschiderea s-a făcut cu Selecțiuni din Suitele Carmen nr. 1 și nr 2 de Georges Bizet în interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă în această seară de Gheorghe Iliuță. Ar mai fi legătura cu titlul pentru etnicitatea lui Carmen.


A urmat apoi violonistul Antala Zalai cu Melodii lăutărești de Sarasate. Titlul original este Zigeunerweisen

Antal Zalai
De fapt Sarasate a auzit melodii din folclorul național maghiar, ciardașul, cântat de muzicieni țigani, precum fac și lăutarii țigani din România cu folclorul românesc. Interpretarea a fost de foarte bună calitate pe o vioară Stradivarius. A acompaniat bine orchestra condusă de dirijorul Gheorghe Iliuță.

Gheorghe Iliuță
În final am audiat prima simfonie românească, Simfonia nr.1 în la major, creată de George Stephănescu, fondatorul Operei Române. Este o simfonie care stă sub semnul romantismului german, a lui Brahms. Orchestra Filarmonicii condusă de Gheorghe Iliuță a dat o interpretare frumoasă a acestei prime opere de muzică cultă românească.

A fost iar o seară interesantă. 

 

2 comentarii:

  1. ma mira ca pe afis a aparut cuvintul Zigeuner!!! Nu s-a revoltat nimeni? In Germania la restaurante exista asa zizul Zigeunerschnitzel, care este in snitzel cu un sos de rosii si ceapa pe deasura. Cum nu am mai fost la un restaurant de cind cu pandemia nici nu mai stiu daca denumirea asta a mai rmas pe lista la restaurante. S-ar putea sa fie interzis din binecunoscutele motive.. :-(((

    RăspundețiȘtergere