miercuri, 24 noiembrie 2021

Mărturisirea cu Yves Montand






















De cartea scrisă de Artur London L'aveau - Mărturisirea am auzit de la Adrian Vasilescu. Cu Adrian ne-am împrietenit eu și prietenul Valeriu Demetrescu prin 1970. Ulterior ambii au emigrat din România înainte de 1989. Între noi, Adrian era cel mai ideologizat, avea informații bune pe linie anticomunistă, sau să zicem de stânga necomunistă. Cred că citise cartea apărută în 1968, chiar după reprimarea Primăverii de la Praga de către tancurile sovietice. Adrian a lucrat cu Mihai Botez, matematician și futurolog, ulterior dizident anticomunist și el emigrat în SUA. 

Prompt, Costa Gavras a ecranizat această carte într-un film cu același nume. Este foarte interesant că Gavras, cât și personajele principale ale filmului, Ives Montand (Artur Gerard London) și soția lui Simone Signoret (Lise London) erau comuniști sau oameni de stânga. Cred că acești artiști au fost îngroziți și distruși de intervenția sovietică din Cehoslovacia. Inclusiv Partidul Comunist Francez, foarte supus Moscovei a deviat și criticat pe Brejnev și pe sovietici.

Curios am citit pe internet relatări în privința cărții. Am găsit câte ceva interesant. Lise London a trăit foarte mult, născută în 1916, a decedat în 2012! Și ca o confirmare a mizeriilor toxice ale securității din fostul Est comunist cu care s-a otrăvit memoria unora, un ziarist ceh a găsit niște documente în arhivele securității care l-ar fi încriminat pe London. Lise și fiul lor Gerard au replicat vehement și au publicat mărturiile lui London, scrise în închisoare, până la eliberarea în 1956 și apoi reabilitarea lui. Familia London a emigrat în 1963 în Franța la intervenția PC.

După ocuparea țărilor din Estul Europei Stalin a pus la cale epurarea partidelor comuniste din aceste țări cum făcuse el în 1937-38. În Ungaria fusese procesul Laszlo Rajk, în Bulgaria Kostov, în Polonia Gomulka, iar la noi Lucrețiu Pătrășcanu.

În Cehoslovacia a fost pus la cale procesul Slansky, fost secretar general al PC Cehoslovac. Din el a făcut parte și Artur London, vice ministru de externe. Filmul descrie torturile fizice și psihice la care a fost supus Gerard, cum este numit în film. Aceste torturi mi-au amintit de Experimentul Pitești. Deosebirea accentuată este că acești acuzați erau membri de frunte ai partidului comunist. Deci dilema psihică era și mai mare, pentru că ei nu înțelegeau de ce ei, membri credincioși sunt declarați dușmani. Până la urmă tortura psihică și fizică și atașamentul nestrămutat la ideile comuniste îi fac să semneze mărturiile false. În cazul lui Pătrășcanu acesta a refuzat orice mărturie și asta l-a întărâtat și mai tare pe Dej să-l omoare.  Măcar în cazul deținuților de la Pitești ei erau rezistenți anticomuniști și știau clar că sunt inamici ai sistemului. Autorul London spune în film că Stalin rămăsese de la școala de catiheți cu ideea creștină că mărturisirea completă te va mântui. Și a aplicat-o și la epurările din URSS din 1937 și apoi și în țările comunizate. Procesul de la Praga avea un caracter manifest antisemit, 11 din cei lideri acuzați erau de origine evreiască, era legat și de nebuneala lui Stalin cu complotul halatelor albe.

Am văzut câteva filme referitoare la aceste experimente teribile din sistemul concentraționar din România, dar toate au fost mai mult sau mai puțin eșecuri. Iată că un artist de calibrul lui Costa Gavras reușește să facă un film zguduitor. Gavras folosește și documente de epocă, jurnale de actualități, imagini de la reprimarea Primăverii de la Praga. Acest experiment a dovedit clar că sistemul comunist nu este reformabil și după 20 de ani acesta se va prăbuși! 


11 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. in comentariul initial am facut o serie de confuzii asupra datelor si l-am sters. Hai sa il reformulez.
      Nu exista notiunea de dizident anticomunist sau pentru cazul politicii dizident de antiorisice politica. Dizident inseamna ca te-ai dezis de o idee , la care ai luat parte adr nu pti fi impotriva acelei idei adica anti atita vreme cit ai participat la nasterea ei , sau cresterea ei , sau producerea de efecte. Expresia de dizident anticomunist este o gaselnita a comunistilor care fugeau din tarile proprii si ajungeau in tabara / tarile fostilor adversari politici , tocmai ca acestia sa ii primeasca , unii dintre ei devenind in mod fals anticomunisti , desi pentru ei asa ceva nu se accepta. Dar asta este ipocrizia umana !!!
      Patrascanu a fost in Romania initiatorul proceselor staliniste impotriva fostilor colegi de partid sau al rudelor acestora ( putini erau multi s-au facut ) Pe fondul elanului sau prostalinist , a fost arestat in 1948 i s-a intentat un proces impreuna cu inca vre-o 80 de fosti comunisti , sau rude ale acestora sau prieteni . Procesul a durat pina in 1954 cind s-a incheiat fara o hotarire judecatoreasca irevocabila , pentru ca asa era in stalinism. In 1954 a fost impuscat in puscaria Jilava din ordinul lui Gheorghiu Dej care era ingrijorat de situatia politica neclara din URSSS dupa ce Stalin murise in 1953. Ordinul a fost dat deoarece in URSS si tarile cazute sub ocupatie aveau loc niste reevaluari mai intii din dispozitia lui Beria si apoi a celor ce au fost pina a fost definitivat Hrusciov. Aceste evaluari l-ar fi putut aduce pe Patrascanu in frunte , pentru ca avea state vechi in Comintern si il elimina pe Gheorghiu Dej. Deci Joe Stalin nu avea cum sa dea ordin de impuscare a lui Patrascanu. Fii atent cind de apuca cufureala scrisului .
      Despre patimile de la Pitesti stiu prea multe ca sa te corectez in cadrul acestui text

      Ștergere
  2. Cu toate că un cititor a comentat și apoi a șters comentariul voi face precizări.
    Dej îl ura pe Pătrășcanu pentru îi era superior, că era un intelectual. Chiar Pătrășcanu a început proceselke politice ca ministru al Justiției. Pătrășcanu a fost executat în 1954, după moartea lui Stalin când aceste epurări au încetat și Beria însuși a fost executat și el ca șef al KGB. Deci a fost afacerea personală a lui Dej.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar te contrazici Dan Stănescu! N-am scris că Stalin a dat ordin de împușcare a lui Pătrășcanu, ci Dej!
    Chestia cu dizidența este complicată și delicată. Dizident ești când ai fost înregimentat într-o anume ideologie sau partid și nu mai ești de acord cu ea. Poate mai corect pentru cei care se împotrivesc regimului comunist este eticheta de rezistenți?
    Oricum filmul este zguduitor, pentru că l-a făcut un mare regizor de stânga, Gavras cu niște actori de mare calibru, Montand și Signoret, foști comuniști! Mie mi-a mers la inimă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bre nea nu stiu ce sa mai zic !!!! Vad ca sustii comunistii cu inversunare. Auzi ma -- rezistenti . Pai mai Joe noi ceilalati am fost rezistenti ca altfell ... Nu stiu daca mai rezistam la ultimul atac comunist care n_i se pune la cale adica acela al PNL cu PSD si cu altii!!!
    Doamne ajuta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan parcă nu mai înțelegi nimic. Cum spunea patronu' ILC: E vițăvercea!

      Ștergere
    2. Pentru ca vad ca nu mai comunici cu altii pe temele bagate in acest bilet hai sa finalizez eu. Zici ca dezidenta este o chestie complicata. O fi nu stiu ,nu am fost m,embru PCR ca sa ma dezic . Dar Joe in Romania comunista , mai ales in perioada Ceausescu , nu am avut nici-un opozant la puterea comunista. Au fost citiva , destul de multi indivizi , mari membrii PCR care facind servicii acelei ideologii au ajuns prin avansari de tot felul in situatia de a fugi din tara . Unde bineinteles in occident ca nu a figit niciunul in Coreea de Nord sau China sau URSSS. Odata ajunsi in lagarele de pregatire pentru noua convietuire in occident nu puteau sa fie membrii PCR declarati ca ii trimiteau aia inapoi. Mai mult ca sa ii linga in cur pe viitorii stapini faceau pe dizidentii , injurind comunismul fiecare dupa cum era mai maestru. Bineinteles ca cei care ii monitorizau nu dadeau doua parale pe transformarea lor subita , dar in felul asta stiau ca ii au in stapinire fara mari probleme.
      Mai am inca o corectie Ș in nostalgia ta de fost comunist devotata traiesti cu impresia ca daca socialismul / recte comunismul ar fi fost condus de intelectuali ar fi fost mai bine Nu nu se putea aceasta treaba . Si de altfel la un moment data intelectualitatea socialista a condus Romania fara prea mari confirmari de viata comunista lunga. A fost o lupta in care tehnologia cea mai valoroasa si banii au cistigat politic. Asa cum a fost si in al doilea razboi mondial unde dotarea militara si nu ideologia au cistigat .
      Asi mai avea o mica observatie si anume ca ramin acelasi colaborator pe blogul tau , intr-o serie de domenii care ma provoaca. Baga si urmatorul bilet. Te-am rugat ceva despre cvartetul de coarde din Iasi. Ai ceva ???

      Ștergere
  5. Subiectul Patrascanu inflameaza spirite. Moartea lui dramatica l-a facut erou si deci sunt strazi care-i poarta numele. Dar tot comunist, cu metode comuniste de asasinat. Asta era scoala-Iliescu nu l-a omorat la fel pe Ceausescu? E chiar o mare satisfactie pentru mine-nu si-au manjit altii mainile. Si Stalin doar a sugerat-nu stiu in cazul lui LP, sigur pentru Ana Pauker&comp. Si totusi ea a murit in patul ei. Unde dai si unde te-ntorci dai un amestec evreiesc. Ca si in cazul tratat de tine, Joe. LP era roman, dar chestia ca mai intai sunt roman, e o legenda. Nu a spus nicioadata asta. Dar legendele plac mai mult decat adevarul. Si cum ar fi putut sa spuna unul educat la scoala internationalismului proletar. Menţionarea scrisă a acestui fapt apare doar într-una din declaraţiile date de un informator al Securităţii din Cluj, Pavel Apostol, în 1952.Dora Prelipceanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia cu patriotismul lui Pătrășcanu se pare că a fost o legendă. Oricum este și el o victimă a sistemului în care a crezut. Mi-ai stârnit amintirile,profesorul de filosofie din anul I de la Politehnică a fost Pavel Apostol, care făcea o figură de liberal. Și el era evreu, vrem nu vrem evreii au militat la comuniști pentru modelul internaționalist și antifascistî, în interbelicul european care avea puternice porniri antisemite. Antisemitismul nu era popular în Valahia, spre deosebire de Moldova cu o evreime mult mai semnificativă, S-a ajuns și la noi la un antisemitism patologic în vremea războiului din cauza exceselor pricinuite de ocupația sovietică a Basarabiei din 1940. S-au cam bucurat degeaba evreii de ocupația sovietică din Bucovina de Nord și Basarabia, multi au nimerit în Gulag, cum au pățit și evreii din Ardealul de Nord ocupat de hortiști și care au ajuns finalmente la Auschwitz.

      Ștergere
  6. Eram prea mic in 1950's sa inteleg toate dedesubturile dar din citite si auzite si inflorite toate se bazeaza pe distrugerea competitiei. Un coleg de breasla pa care l-am ajutat efectiv sa-si faca doctoratul, mi-a povestit ca tacsu era ilegalist si dupa ce ei au luat puterea au inceput sa se vineze intre ei pentru colaci. Despre Stalin am citit sau auzit poate ca e joke or nu dar are sens. Dupa Congres sau cum se chema la rusi, Stalin a invins si a luat puterea dar nu stia care cu cine a votat si atunci a luat jumatate din ei si i-a lichidat fizic sau politic si i-a inlocuit cu lingai. Dupa asta a luat cealalta jumatate si a facut acelasi lucru si nu a mai avut dubii. Despre Beria se spune ca ultimele lui cuvinte ar fi fost "nu trageti in mine tovarasi...". Toate lagarile de fugiti aveau oamenii trimisi sa "aiba grija" se spune ca pe unul l-a bagat intr-un dulap si l-a aruncat de la etajul trei... Foarte multe de invatat este daca cititi cartea lui Pacepa "Red Horison" care stie e a facut. Cartea lui Pacepa se afla pe biroul lui Ronald Reagan! Exilul era foarte confuse cu oameni mai vechi de pe la 1900 si mai noi cu caractere mai bune sau rele greu sa faci distinctie.... avind in vedere ca unii erau instruiti la Baneasa trei ani si dupa aceea puteau sa-si dea licenta in doi ani la alegere in Bucuresti, iasi sau Cluj. Te pui cu te-ncurci? O importanta deosebita cu un cuvint greu l-a avut un fost student nascut in America care a trait printre studenti si a stiut exact ce se intimpla in Romania si nu putea nimeni sa-l induca in eroare... acel student mai tirziu a devenit Ambasadorul USA in Romania. Am insistat si a vizitat comunitatea romaneasca din Chicago si in 48 de ore a intilnit peste doua mii de oameni cu radacini romanesti si au auzit adevarul din gura leului! Din pacate Pacepa a fost minimalizat cind partidele au schimbat macazul si a fost pur si simplu ignorat... money talk... multe cozi de topor au facut donatii unde trebuia si asa "incepe dragostea".... Chiar in zilele de azi nu sti cine cu cine este si singura cale aleasa trebuie sa se bazeze pe "FACTS"... Una din lozincile de la o manifestatie anticomunista din Chicago a fost sa elibereze familia lui Pacepa din Romania, acea lozinca a disparut... probabil a ajuns in Romania... Organizarea unei asemenea demonstratii cere enorm timp si financial support inclusiv mailing 500 de invitatii la congresmeni, radio, tv si am auzit pe unul spunind ce facem ba, mai stam... si era chiar la inceput.... poate ca a fost doar ignoranta.... Desigur ca pot fi pareri contradictorii pentru lucruri mai mici, dar principalul este baza de lupta pentru libertate, real freedom! ma opresc aici dimn lipsa de timp trebuie sa termin chirurgia curcanului! Thanks for reading! gn

    RăspundețiȘtergere