joi, 18 noiembrie 2021

Miracolul la Filarmonica Pitești


 

















În această seară la Filarmonica Pitești a fost Miracol. Numele concertului a fost primit de al numește simfoniei ui Haydn. Pentru că în această seară a fost Haydn complet muzica clasică vieneză. La Haydn atributul vienez este un pic forțat pentru că majoritatea activității sale muzicale s-a petrecut la curtea prințului Eszterhazy la castelul acestei familii din Kismarton, azi Eisenstadt, Austria. Iar marea lui glorie a avut-o în finalul carierei la Londra, în Anglia.



Gabriel Croitoru

Prima piesă a fost Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră în do major de Haydn. Solistul a fost maestrul Gabriel Croitoru cu vioara sa Guarneri care a aparținut lui Enescu și poate asta să fie miracolul serii. Gabriel Croitoru a fost acompaniat de secția de coarde a Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul invitat Constantin Adrian Grigore.




Concertul lui Haydn a fost scris de Haydn pentru Luigi Tomasini care a fost devenit concert maestru al orchestrei lui Haydn de la curtea prințului. Este tonul maiestuos, clasic al muzicii lui Haydn. Interpretarea lui Croitoru a stârnit aplauze vii și orchestra a acompaniat cu pricepere solistul. Gabriel Croitoru ne-a oferit generos un bis din Kreisler. 



În partea a doua a concertului am audiat Simfonia nr. 96 în re major Miracolul de Haydn. Este un din cele 12 simfonii londoneze. A primit supranumele de Miracolul de la faptul că un candelabru s-a prăbușit și nimeni nu a fost rănit. Dirijorul a condus orchestra Filarmonicii Pitești cu talent și pricepere primind aplauzele meritate ale sălii, parcă mai plină.

A fost o seară frumoasă și muzică bună!

3 comentarii:

  1. Parca ii zicea concertul nr1 pentru violoncel si orchestra.. da imi amintesc o muzica foarte prietenoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are Haydn și un concert celebru pentru violoncel. Însă perioada clasică abundă de concerte pentru vioară și pian. Oricum îți mulțumesc că îmi comentezi toate postările.

      Ștergere
    2. IASI avea un cvartet nemaipomenit pe vremea lui Ceasca. De vre-o doua ori am reusit niste bilete la ATENEU pentru concertul lor. Mie mi-au ramas in suflet ca fiind cei mai buni, Poate ai ceva inregistrari cu ei ca vad ca au disparut.

      Ștergere