luni, 22 noiembrie 2021

Filme de spionaj cu Lino Ventura






































După cum vedeți sunt la cinematecă. Am găsit un sit cu filme vechi și m-am uitat la filme cu Lino Ventura. Lino Ventura, italian la origine a fost unul din monștri sacri ai cinematografiei iraliene. Cu figura lui de dur a jucat în filme cu bandiți, gangsteri, dar și în roluri de comisari de poliție. Multe din filmele sale înainte de 1970 sunt filme alb negru. În Le deuxiemme souffle, unde este un bandit periculos evadat, Franța arată ponosit, rău, inclusiv Nice sau Paris. Îmi revăd tinerețea, automobilele anilor 50, 60, 70, 80. Mă uitam la un BMW din anii 70 și nu arăta spectaculos de loc. În schimb în La Cage un film psihologic și cam zărghit, Ventura care este un industriaș conduce un Jaguar care nu arătă de loc anacronic.

Dacă filmele lui cu bandiți le-am văzut și revăzut, cele de spionaj nu s-au dat la vremea lor în România în condițiile Războiului Rece.  Și am să prezint și recomand.

Avec la peau des autres 1966 - În pielea altora

Este un film de spionaj care se întâmplă la Viena. Viena a fost în vremea Războiului Rece avanpostul spionajului dintre Est și Vest. Aici se află Margeri - șchiopul (Jean Bouise) un agent despre care se bănuiește că ar fi agent dublu. Lino Ventura este trimis la Viena să lămurească problemele și intră în conflict cu agenți ai unei puteri inamice. E și un avocat cu o soție frumoasă (Marilu Tolo) care are legături cu foști naziști, este șantajat luând ostatică soția ca să-l dea pe Margeri,  care ar avea un microfilm pe care-l caută toți. Ventura rezolvă, Margeri moare în acțiune și Ventura se întâlnește în West Bahnhof cu un chinez care cumpăra secrete de la Margeri. Ventura îl execută pe chinez și-l scoate basma curată pe Margeri în fața șefilor de la Paris.

Espion, leve-toi 1982 Spionule trezește

Este un film din finalul carierei lui Ventura, moare în 1987.

În acest film cum spune și titlul Lino Ventura este un agent în adormire. Ventura este stabilit la Zurich ca bancher extrem de onorabil. Partenera lui este universitara Ana Gretz. Ea are legături dubioase din vremea când era Munchen cu grupări de extremă stânga teroriste. Totul pornește de la executarea de către o grupare teroristă de extremă stânga a unui agent la Zurich. Apoi moare și prietenul lui , tot agent sub acoperire, Henri (Bernard Fresson). De fiecare dată este interpelat de un înalt personaj din serviciile secrete elvețiene Chance (Michel Piccoli). Preocupat, Ventura pleacă la Munchen să afle care este treaba cu Chance, dar agentul de legătură este ucis și el. Un căpitan Richard îl abordează și îl acuză pe Chance că ar fi agent sovietic. Ana este răpită și apoi executată de teroriștii de stânga și Ventura reușește să afle cine a incitat crima. Chance îl acuză pe Richard că ar fi agent sovietic și el. Finalul este foarte ciudat, Ventura este executat de agenți puși de serviciile franceze care apr a fi la comanda Moscovei. În acest film Ventura conduce acel BMW anacronic.

Ar mai fi un film asemănător, cred că ultimul în care Ventura are un rol principal. Este vorba de La 7eme cible. Ventura este bătut de derbedei fără motiv și apoi începe un șantaj legat de niște tablouri extrem de valoroase deținute de mama lui. Fiica este de fapt ținta unui gigolo șantajist. Acesta moare pentru că urmărit de poliție vest berlineze sparge barierele spre partea de est a Berlinului și împușcat de grănicerii est germani.

În final vă propun să vedeți un excelent film englezesc noudin 2021, un thriller psihologic în genul lui Hitchcock. Se numește Silent Hours și este vorba de un criminal în serie tip Jack Spintecătorul, în portul militar Portsmouth.


Un comentariu:

  1. Nu puteam rata "...un film psihologic și cam zărghit" si am gasit este: (Mold.) Smintit, țicnit; (cu sens atenuat) zăpăcit!!

    RăspundețiȘtergere