sâmbătă, 30 octombrie 2021

Filme cu James Mason















După ce am văzut filmul despre Berlin din 1953, m-am pus pe căutat filme cu James Mason. Cum spunea un bun prieten acest actor este cam tenebros, iar rolurile negative  păreau a fi potrivite. Chiar în primul film prezentat cu Berlinul, The Man Between rolul lui Mason este al unui personaj echivoc. 

Mason a fost un actor englez născut în 1909 și decedat în 1985 la 75 de ani. Pe lângă statura impozantă, vocea lui era unul din punctele sale forte, al unui englez cultivat.

Așa că am scormonit pe internet și am văzut câteva filme. Cel  mia interesant este însă cum arăta Marea Britanie în câteva din filmele acestea.  O să le iau în ordine.


Odd Man Out

Este un film în regia lui Carol Reed, o dramă care se petrece în Belfast, Irlanda de Nord în 1947. Eroul filmului este Johnny McQeen, un naționalist irlandez. El și grupul lui pun de un jaf la sediul unei țesătorii, nu bănci cum subtitrau. Jaful se termină prost, el este rănit și filmul se ocupă de tribulațiile pentru a fi recuperat de prieteni și iubita lui. Este un film alb negru, dar vedem un Belfast trist, cu oameni săraci, care trăiesc pe cupoane - cartele cum era la noi. Eroul este salvat la un moment dat de o birjă, mai circulau în 1947! Dar lumea se distra cu noile dansuri care preced rock and roll!


The Deadly Affair

Este un excelent film de spionaj din 1966 în regia lui Sidney Lumet după un scenariu de John Le Carre maestrul romanelor de spionaj englezești. Mason joacă rolul lui Dobbs, un expert al contraspionajului. Mai apar Maximilian Schell și Simone Signoret. Este obsesia britanică a spionilor cercului din Cambridge, cei cu apartenențe comuniste în anii 30 care devin spioni în favoarea sovieticilor. Filmul se petrece într-o Londră poluată, cenușie, cu smog și plouă neîncetat. 














Cold Sweat

Este un film de acțiune cu rolul principal al lui Charles Bronson din 1970. Filmul se petrece pe Cotes d'Azur. Intră în conflict cu foști colegi de pușcărie militară în care James Mason este căpitanul Ross, un rol negativ. 


The MacIntosh Man












Un alt film de spionaj englezesc, regizat de John Huston din 1973. Filmul îl are în rolul principal pe Paul Newman. SE pune la cale o capcană în care Sir George Wheleer (James Mason), parlamentar britanic influent să fie dovedit ca spion sovietic, iar spionii care lucrează pentru ruși. 


North Sea Hijack

Un film din 1980 cu o acțiune teroristă de capturare a unei platforme de extracție din Marea Nordului, de către un comando condus de un terorist interpretat de Anthony Perkins. Acțiunea este neutralizată de echipa de scafandri condusă de Roger Moore. În rolul amiralului Brindsen, șeful flotei britanice este James Mason care este deja bătrân, peste 70 de ani.

Mai sunt filme de văzut cu James Mason.

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Îl țineam minte doar pe Cary Grant personajul pozitiv, iar Mason este din nou personajul malefic negativ. Interesant că ambii actorii cu carieră la Hollywood sunt englezi, ca și marele regoizor al filmului Alfred Hitchcock

      Ștergere