joi, 21 octombrie 2021

Ecouri din Boemia la Filarmonica Pitești















Foarte interesant concertul de astă seară propus de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri.  El ne propus muzică preclasică, barocă de secolul XVIII a unor compozitori din Boemia. Boemia este țara cehilor, și d acă te uiți la geografie, acest regat medieval este înfipt ca un cuțit în teritoriul german. Dea-lungul istoriei acești slavi vestici, catolicizați, pe când Bizanțul a încercat să-i aducă în ortodoxie chiar de cei doi misionari greci de care se leagă inventarea alfabetului slav, Chirile și Metodiu. Ei au suferit pe lângă catolicismul impus, pe care tot au vrut să-l reformeze și presiunea germanizării. Totuși cehii au supraviețuit cu limba cehă, nu ca irlandezii. Teatrul Național Ceh a fost fondat și sprijinit de nobili cehi care nu mai știau cehă și vorbeau germana. De ce am făcut această digresiune? Pentru că numele compozitorilor din Boemia au și unele rezonanțe germane. 


Primul compozitor interpretat a fost Franz Anton Rosler cu Simfonia în sol minor. Rosler apare și ca Franceso Antonio Rosetti este născut în Boemia, dar și-a italienizat numele, că a fost ceh sau etnic german, asta rămâne de discutat.

A doua piesă din program aparține lui Christoph Willibald Gluck. Și aici surpriză, știam că este compozitor german, dar aflu că a fost crescut în Cehia și unii spun că nu știa nemțește bine! Este unul din reformatorii operei germane.

Gian Luigi Zampieri













Piesele care s-au executat de orchestra Filarmonicii Pitești  au fost scurta piesă Dansul furiilor din baletul Don Juan

A urmat o piesă tot de Gluck, Dansul spiritelor binecuvântate din opera Orfeu și Euridice. Surpriza a fost că piesa avea o solistă pe flautista Aurora Schiarra, neanunțată în program. Piesa mi-a părut foarte cunoscută, o aud mereu pe România Muzical.

Aurora Schiarra












Următorul compozitor are nume ceh Frantisek Benda, dar s-a manifestat tot în spațiul german. Tânăra solistă italiană Aurora Schiarra de doar 24 de ani, care purta o foarte interesantă rochie  a interpretat Concertul în mi minor pentru flaut și orchestră, într-o versiune a mult mai celebrului Jean Pierre Rampal.

Ultima piesă din program aparține unui alt compozitor ceh Leopold Kozeluh și a fost Simfonia nr. 3 în sol minor

Muzica propusă a fost bine aleasă și interpretarea orchestrei, a soliste și mai ales a dirijorului Zampieri a fost reușită în pofida unei prezențe foarte reduse, dată fiind situația pandemiei. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu