joi, 7 octombrie 2021

Concert cu Theo Wolters















Dirijorul Theo Wolters a devenit un obișnuit al Filarmonicii Pitești. Din păcate, acum cu pandemia nu mai avut ocazia să mă  conversez cu acest simpatic neerlandez (nu mai vor să fie olandezi, că asta este doar o regiune a Țărilor de Jos!).


Programul de astă seară a fost clasic, Mozart și romantic din școală națională Dvorak.

Natalia Panceac 

În prima parte a concertului am audiat Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5, în la major , KV 219, numit și cel Turcesc! Este o orchestră de coarde cu 2  corni și 2 oboaie. Am remarcat că la concertele lui Mozart, vioara este foarte puțin solistă, mai mult orchestra este solistă. Violonista serii a fost Natalia Panceac și interpretarea a fost bună și Wolters și orchestra au acompaniat-o corect pe solistă.




În partea a doua concertului orchestra completă a interpretat Simfonia a 8-a De Dvorak. A fost scrisă de compozitor într-o vacanță la țară și este puternic influențată de folclorul ceh. Interesant că urmează Simfonia a 9-a, cea americană!

Orchestra bine strunită de Theo Wolters a interpretat mulțumitor această frumoasă simfonie romantică.

Și că tot am discutat de școli naționale, cea românească a venit mai târziu cu George Enescu.  Iată doamna Angela Gheorghiu se trezește vorbind cu sminteli despre Enescu și Maria Tănase. Artistele astea devin câteodată guriste și nu mai folosesc inteligența și bunul simț.

PS Scuze că formatul literelor nu este uniform, așa vrea blogul!


Un comentariu: