vineri, 1 octombrie 2021

I de la Icar și ultimul Bond













De când cu ieșirea lui Belmondo din scenă mă tot uit la filme cu el și totodată îmi revăd tinerețea. Este interesant să vezi automobilele vremii care par acum niște rable, oamenii vorbind la telefoane fixe cu disc și mai ales cel mai anacronic îmi par magnetofoanele, ieșite azi complet din uz. 

Tot căutând pe net filme vechi am dat și de două cu puternic caracter politic. 

Unul este Trois hommes a abattre un film cu Alain Delon. Personajul lui Delon pică ca musca în lapte într-o afacere de reglare de conturi, încercând să salveze un om aflat într-un accident auto. De fapt acesta fusese împușcat într-o afacere sulfuroasă a unei mari firme de armament. Proprietarul vrea să scape de niște oameni din conducere și soluția este să-i execute. Asasinii primesc ordin să-l execute și pe el, dau greș, îi termină Delon, care în final este invitat la patron să-i spună ce vrea și acesta moare de atac de cord în discuția dură dintre cei doi. Adjunctul patronului îl invită să facă parte din firmă, dar Delon refuză, vrea să-și continue viața lui de jucător de poker. Însă tipii sunt duri și-l execută când se aștepta mai puțin.

Apoi am căutat filme de Henri Verneuil, un excelent regizor de filme thriller.  Tipul este de fapt de origine armeană, refugiat cu familia în Franța. Și așa am dat de I ...de la Icar pe care l-am menționat în titlu. Filmul are ca scenariu asasinarea unui președinte, exact ca cea a lui Kennedy. Comisia care investighează acest asasinat ajunge la concluzia că făptașul este un tânăr declarat nebun, care este găsit mort aparent că se sinucisese. Procurorul general Volney (Yves Montand)  nu este de acord cu concluzia comisiei și este însărcinat să facă o nouă investigație. Este găsit un individ care filmase scena asasinatului și martorii sunt toți morți în accidente dubioase. Ușor, ușor procurorul constată implicarea serviciilor secrete și a mafiei. Da, se pare că și în Afacerea Kennedy a fost un complot în care Mafia și-a băgat coada. Procurorul sustrage o casetă audio în care sunt specificate mai multe asasinate internaționale în care apare un mafiot. Ultima se referă la operațiunea Icarus și procurorul este lămurit de soție care este semnificație. Icarus s-a apropiat prea mult de soare și a căzut în mare, precum procurorul care ajunsese la adevăr și este la rândul lui asasinat. Era vremurile când serviciile secrete occidentale se implicaseră în diverse afaceri dubioase ca să stopeze infecția comunistă, dar ulterior aceste servicii secrete, în primul rând CIA au fost îngrădite și de aici multe eșecuri, inclusiv prăbușirea comunismului neprevăzută de CIA. 

Astă seară am fost la premiera unui ultim film din franciza James Bond, No Time to Die. Acesta este cel mai de succes film de spionaj fiind realizate de către producătorii originali 25 de filme! A început cu un James Bond în interpretarea lui Sean Connery, dispărut și el de curând la 90 de ani! Amuzant este că-mi amintesc cum presa de cinema comunistă românească spunea că Sean Connery se săturase de rolul Bond. Autoritățile nu ne-au permis să vedem filme cu Bond, văzut ca un mare dușman al comunismului, cu toate că nu am prea văzut filme în care Bond să se războiască cu sovieticii, poate unul cu Timothy Dalton. A urmat doar un film cu George Lazenby, ștafeta este preluată de Roger Moore. A urmat cu vreo 3 filme Timothy Dalton. După 1990 ștafeta a preluat-o Pierce Brosnan care avea treabă prin Rusia, dar acum nu mai era nici o probleme să vedem aceste filme. Ultimul James Bond a fost întruchipat de Daniel Craig. Eu sunt un fan Craig, sau a filmelor Bond cu el, în care acesta este cu adevărat agent de teren și mai puțin amantul fatal al lui Roger Moore. În filmele cu Craig acesta se luptă cu organizația secretă Spectre, cum este și în acest film. 

James Bond se retrăsese din MI6, sau cum se numea el generic pe vremuri cu mare respect, Inteligence Service. Revine pentru că apar probleme cu Spectre. Dar criminalii Spectre sunt omorâți și în loc apare o altă organizație obscură cu sediu pe o insulă din Kurile în dispută între ruși și japonezi. Aceștia dezvoltă o armă biologică mortală, parcă ar vorbi de covid, dar nu! Este altceva. Filmul este plin de urmăriri de automobile, efecte speciale, Bond împușcă la kilogram. Ba apare și o nouă înlocuitoare cu acronimul 007. o negresă. Filmul are un final tragic, cu Craig - James Bond care iese din scenă. Așa că vom avea un viitor James Bond, cu un alt actor!

Vă invit să vedeți aceste filme și cele vechi, dar și acest James Bond merită văzut. Atenție este 3D așa că luați-vă ochelarii de acasă. Eu n-am știut și m-a costat suplimentar. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu