luni, 25 octombrie 2021

Jurnal de filme Paris la 1900 și Berlin 1953

 


Am văzut câteva filme și seriale care merită comentate.











Paris Police 1900

Acest serial care m-a intrigat se bazează pe fapte reale întâmplate la sfârșitul secolului XIX, primul an din secolul XX este totuși 1901!

Acest serial se bazează pe evenimente reale. Este vorba despre resurgența antisemitismului declanșat de procesul Dreyfus. Acest proces a împărțit Franța în doauă și ar continua și astăzi, extrema dreaptă fiind antidreyfusardă. Dreyfus a fost acuzat că este spion al Germaniei, s-a rejudecat a fost găsit tot vinovat dar a fost grațiat de președinte. Ulterior s-a dovedit că trădătorul era Eszterhazy, aristocrat de origine maghiară. În cursul acestor evenimente s-a întâmplat ca președintele Republicii Franceze să moară în cursul unei partide de amor cu doamna Steinheil (citește Ștaneil), personaj în acest serial. Este momentul când se rejudecă la Rennes procesul Dreyfus. Jules Guerain, alt personaj real, conduce Liga Antisemită și se pregătește pentru o lovitură de stat. 

Serialul are însă în centrul poliția pariziană reprezentată de prefectul Lepin, alt personaj real, adus special să calmeze situația. În poliția pariziană un rol important îl are comisarul Puybarau, un individ cu atitudine echivocă față de situația explozivă creată de antisemiți. El o recrutează pe doamna Steinheil ca informatoare și o introduce în anturajul lui Guerain. 

Personnajul principal al serialului este inspectorul Antoine Jouin (Jeremy Laheurte). El este implicat în rezolvarea unor cazuri cu femei ciopârțite puse în geamantan și găsite plutind pe Sena. În cursul rezolvării mai multor crime, Jouin se împiedică de antisemiți, anarhiști, aristocrați și avocați de origine evreiască. 

Puybarau este împușcat de doamna Lepin, care dă vina pe un anarhist. Asta pentru că a vrut să o pună într-o situație jenantă pe șeful Lepin. 

Abia atunci începea modernizarea poliției, începe folosirea telefonului, și studiul științific, cam semidoct al criminalilor de către profesorul Bertillon.

Interesant că poliția pariziană nu era dotată cu armament, pentru asta trebuia chemată armata! 

Revolta antisemită este terminată de vremea rea și ploile care cad peste Paris, Guerain este arestat și băgat în pușcărie. 

Afacerea Dreyfus a șocat și armata franceză, care probabil a stimulat-o ca să devină câștigătoare în Primul Război Mondial.

Este o privire cam nemiloasă a epocii numite Belle Epoque. 

 




















The Man Between

Este o melodramă, cu iz de spionaj și totalism comunist.

Regizorul Carol Reed este îndatorat filmelor expresioniste germane, a filmelor lui Hithcock. Personajele sunt filmate în prim planuri cu figura încordată care să sporească tensiunea filmului. 

Personajele principale sunt Suzanne (Claire Bloom) o tânără englezoaică al cărui frate, Martin este medic militar la Berlin. Acesta este căsătorit cu Bettina, o frumoasă berlineză, însă care află că Ivo(James Mason), fostul soț dispărut reapare. El are o situație echivocă, stă în Est, dar se plimă și prin Berlinul de Vest. 

Este filmul dramei Berlinului împărțit între Estul ocupat de sovietici și Vestul sub ocupația comună americano, britanico, francez. Trecerea se face însă prin bariere și mulți estberlinezi lucrează în Vest, dar și mulți se refugiază. Aici este drama că poliția est germană vrea să pună mâna pe un actibvisyt catre ajută refugierea. 

Este un Berlin încă catre poartă amprenta distrugerilor războiului, rănile nu sunt încă închise, se reîncepe reconstrucția. Este o iarnă grea, cum erau în anii 50, oamenii poartă paltoane groase. 

Filmul este de fapt o melodramă, cu idilă între cei doi protagoniști care se termină prost, cu polișia secretă est germană acționând fără milă.

James Mason pare mai matur decât vârsta,  avea 43 de ani, iar Claire Bloom avea doar 21 de ani.

Este totuși un film de văzut!

Am văzut și două filme recente.

My Salinger Year

Este un film despre dilemele unei tinere scriitoare în devenire angajată la agenția literară a lui J.D Salinger. Acesta este scriitorul cult, care a trăit extrem de izolat, fără apariții publicxe, apare în film, odată cu spatele, și la final unde nu i se distinge față.

Faptul că eu scriu pe blogurile mele mă face și pe mine scriitor. Eu cred că NU!

Copshop

Acesta este un film polițist care se întâmplă noaptea, într-o secție de poliție undeva în Nevada. Personajele principale sunt un ucigaș plătit Gerard Butler și o polițistă neagră Alexis Louder. Este o poveste dură cu un alt criminal care face praf secția de poliție cu colaborarea altor polițiști corupți. 

Dacă îți plac filmele dure, merită!


Un comentariu:

  1. Draga Joe,

    mai este un film despre ‘inceputurile‘ politiei germane, de data sta. Este un serial german de vreo 2-3 ani si se cheama ceva cu Berlin… si inca un cuvint. Eu am vazut prima serie cu vreu 8 sau 10 episoade. A mai urmat cel putin un, daca nu doua dar a dat pandemia si cred ca nu au mai continuat filmarile. Actiunea se petrece prin anii ’20 –’30 odata cu inceputurile natinal-socialistilor. Un film dur si asta dar interesant. Cel putin prima serie a avut un story acceptabil in spate.. Sper sa-mi aduc aminte cum se cheama filmul si sa-iti spun.

    Mi-am adus aminte: Babilon Berlin se cheama filmul… (autorul este din Germania)

    RăspundețiȘtergere