duminică, 10 octombrie 2021

Vigil sau meseriașii de la BBC


În cele ce am să scriu voi prezenta un serial și câteva filme vizionate recent.

Vigil

 


Vigil este un serial în 6 episoade marca BBC. 

Este un serial nerecomandat claustrofobilor. Pentru că  se petrece pe un submarin atomic. Producția este scoțiană, pentru că la Glasgow se află baza de submarine Trident. Marea Britanie și-a construit imensul imperiu colonial pe mare. Așa că Marina Britanică este încă un motiv de mândrie. 

Pe submarinul Vigil moare un marinar și din cauza faptului că se afla în apele teritoriale britanice o detectivă englezoaică, Ami Silva (Suranne Jones) este trimisă sî investigheze cauzele decesului. În același timp colega sa scoțiana Kirsten Longacre (Rose Leslie) investighează pe prietena/iubita marinarului Jade. Aceasta era parte a unui grup anti nuclear care vrea ca submarinele atomice să nu mai acosteze în Scoția. Ami descoperă că marinarul a fost otrăvit, iar iubita lui este găsită înecată. Când submarinul era în misiune un trauler este scufundat aparent că năvoadele au agățat submarinul. 

Ușor intriga polițistă se transformă într-o afacere de spionaj în care rușii își băgaseră coada. În locul marinarului mort se dovedește că s-a infiltrat pe submarin un spion rus, care provoacă sabotaje. Pe un submarin nuclear un terorist este mai periculos decât un terorist aflat într-un avion, pentru că submarinul are și un reactor nuclear. 

Teroristul dă cu gazul sarin care atacă sistemul nervos. Ami descoperă spionul terorist, care comite o crimă și sabotaje pe submarin. Sunt momente de mare tensiune, dar tipul este neutralizat. Aici vezi din plin talentul britanic de a face filme extrem de captivante, dacă mă gândesc doar la James Bond!

În final se descoperă că de vină pentru scufundarea traulerului era un alt submarin american, dar vina cade în spatele rușilor care voiau să demonstreze incapacitatea submarinelor britanice de a proteja teritoriul național.

Nu mi-a plăcut intruziunea corectitudinii politice. Ami este în relație homoerotică cu Kirsten, cu toate că ea are o fiică de la un bărbat care moare într-un accident. Căpitanul submarinului este negru, pe vas sunt femei, una doctoriță de origine indiană, tot indiană este și adjuncta contraamiralului care coordonează activitatea submarinelor. Nu sunt rasist, nici anti LBGT, dar parcă astea par exagerate și nu-mi spun mie nimic. 

Filme franțuzești


Braqueurs contre Dealers

Am văzut și filmul care a stat la originea serialului Braqueurs din 2021, un film Braqueurs contre Dealers din 2015, unde apar personajele din serial. Personajul principal este tot cel interpretat de  Sami Bouajila - Yanis Zeri. Aici sunt tot afaceri de rezolvat între tâlharii conduși de Zeri și bande de traficanți care încearcă să-i răpească mama. Fratele lui Zeri, Amine este arestat și Yanis îl eliberează la cererea mamei, dar Yanis moare într-un schimb de focuri cu poliția. În serial el supraviețuiește și fra'su moare!

Așa este în filme!

Le comperes - Tații


Ieri la TVR am văzut o comedie simpatică din 1983 cu Gerard Depardieu care era tânar și slab și Pierre Richard care încă nu ajunsese la stadiu de boșorog de peste 85 de ani, ca azi.

Anny Duperey o frumoasă actriță pe care o știu din filmele anilor 70-80 este în rolul unei mame, al cărui fiu de 16 ani a fugit cu o gagică hippy. Ca să-l găsească apelează la doi foști iubiți, Depardieu și Richard spunându-le separat că sunt tații băiatului. Pentru a-l găsi aceștia se duc la Nice unde Depardieu era în primejdia de a fi ucis de un gangster local, pentru că acesta era ziarist și îl dăduse de gol la gazetă. Cei doi trec prin tot felul de situații comice ca în final să-l recupereze pe fiul nebunatic la tatăl adevărat. Ca să-i consoleze adolescentul le spune separat că sunt tații lui.

Filme americane


Am văzut și două filme americane psihologice.

The Guilty

La originea acestui film pare a fi o piesă de teatru cu un singur personaj polițistul (Jake Gyllenhaal). Acesta retrogradat la polițist de la apeluri de urgență 911 (Europa112). El este alertată de o femeie care ar fi răpită de soț, pentru fiica de 6 ani și fiul bebeluș singur acasă. Polițistul își trimite acasă la copii un prieten care descoperă că bebelușul era rănit grav și deduce că mama comisese acest atac. O convinge să nu se sinucidă și salvează situația. Finalul este apoteotic, el fusese învinuit de uciderea unui infractor și își recunoaște vina a doua zi la audieri. Iar corectitudini politice grețoase. 

The Card Counter


Aici un fost deținut militar William Tell  - ca eroul mitic elvețian (Oscar Issac), închis pentru abuzuri la Abu Graib devenise un expert al jocurilor de cărți, numărând cărțile. Se mulțumește cu câștiguri mici ca să nu trezească suspiciuni. Este abordat de un tânăr Cirk (Tye Sheridan) al cărui tată fusese coleg cu jucătorul de cărți la locurile de detenție. Ambii fuseseră antrenați de un anume maior Gordo (Wilem Dafoe). Tatăl tânărului fusese exclus tot pentru abuzuri la interogatorii și se sinucisese. Cirk este obsedat să-și răzbune tatăl și să-l omoare pe Gordo. Tell este abordat și el de frumoasa La Linda (Tiffany Haddish) să joace sponsorizat pe sume foarte mari. El acceptă ca să facă rost de bani pentru a-i rezolva problemele lui Cirk. Îi dă bani, dar el nu își ascultă prietenul și se duce să-l omoare pe Gordo. Final trist. 

Merită văzute toate, nu-s pierdere de vreme!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu