luni, 30 noiembrie 2020

Engrenages, sezonul 3,4 5















Văd că prima postare despre acest serial franțuzesc a fost acum 5 zile. Între timp am reușit să văd sezoanele 3, 4, 5 toate de câte 12 episoade față de primele cu 8.  

Episodul 3 se ocupă de un criminal sexual în serie mexicanul  Ronaldo (ca fotbalistul!). Crimele lui sunt atât de oribile, așa că în final căpitanul Laure Bertaud (Caroline Proust) îl împușcă mortal. Ea este de fapt personajul emblematic al serialului alături de locotenenții Gilou (Thierry Godard) și Tintin (Fred Bianconi). În acest sezon se desfășoara și drama unor prostituate aduse din Est, una e șefă și este româncă! El sunt controlate și bătute de un pește albanez.

Este clar că realizatorii îi simpatizează pe polițisti în relația lor cu justiția plină de ipocriți care paradoxal sunt dependenți de politic.

Mai sunt și excepții judecătorul de instrucție Roban (Phipippe Duclos) care se luptă cu colegii săi să facă nu numai justiție, dar și dreptate! Alături de el este substitutul de procuror Pierre Clement (Gregory Fitoussi), scârbit acesta renunță la magistratură și devine avocat - Maitre alături de frumosa roșcată Maitre Karlsson (Audrey Fleurot), o tipă lipsită de orice scrupule în multe situații. Amândoi devin asociați și apoi amanți. În sezonul 5 însă Clement este împușcat mortal și pleacă din serial și o lasă neconsolată pe Karlsson. Cred că actorul s-a plictisit, dar mai probabil a găsit un alt angajament mai profitabil. 

În sezonul 4 apare un grup de militanți anarhiști care declanșează acțiuni teroriste, ultima fiind aruncarea în aer a secției  de poliție. În atentat moare căpitanul Haroun. El devenise amantul lui Laure, care este încurcată anterior cu comisarul Bremont, ăsta este defectul lui Laure, e inimă largă și iubăreață. Ajunge să fie gravidă, nefiind clar cine este tatăl. Simpatic foc este adjunctul Gilou, care în primul sezon devenise dependent de cocaină, încurcat cu prostituate, cu legături între pegra infractorilor, dar care iese mereu basma curată.

Sezonul 5 este dedicat unei duble: crime mamă și fiică de 6 ani găsite legate înecate într-un canal. Primul suspect pare a fi soțul, care era mai legat de fiul de 4 ani și care era cu el când s-a petrecut crima.

Filmul redă lumea asta dubioasă a infractorilor, mai ales arabi sau negri, cam rasist serial. Apoi apar tot felul de dezaxați sexuali cu gusturi din ceel mai ciudate, dacă nu devin criminale. Totul se amestecă cu viața personală a polițiștilor în primul rând dar și a megistraților sau avocaților. Însă cei cu bani scapă, raison d’etat!

Am observat că înjurătura frecventă a polițiștilor este putain  - curvă sau bordel. Interesant că este similară cu a polonezilor care se  ușurează cu kurva. La americani este fuck, sau motherfucker. Pentru noi românii este: ce pula mea, sau pizda mă-sii! Parcă la noi sunt mai directe, cum este și la americani, deci franțujii să zicem că sunt mai sofisticați...hahaha!

Urmăriți-l!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu