miercuri, 18 noiembrie 2020

The Paladin de David Ignatius
















Acum câteva zile am văzut un film de acțiune cu posibilitatea declanșării unui război nuclear între Rusia și SUA, inspirat din romanele Tom Clancy. Cercetând pe IMDB mi s-au oferit un set de filme de acțiune printre care și Body of Lies. Citisem romanul lui David Ignatius  și am văzut filmul cu același nume în care rolul agentului secret american aflat în Orient era interpretat de Leonardo di Caprio. De curiozitate am scormonit după romane mai noi și am dat de acest ultim roman The Paladin al lui Ignatius. Nu regret, a fost lectura unui roman pasionant și tensionat care te ține încordat până la capăt.

Romanul îl are în centru pe agentul secret CIA Michael Dunne. Acest tip din Pittsburgh, orașul oțelarilor, care între timp a dat faliment și au dispărut oțelăriile este absolventul IT al Universității Carnegie Mellon, universitate prestigioasă înființată de cei doi magnați ai oțelului, căilor ferate de la începutul secolului XX. 

Calitățile de informatician îl recomandă să fie angajat de CIA în sectorul Science & Technology. Șeful CIA adjunct pe probleme S&T îi propune să se infiltreaze într-un grup anarhist de hackeri aflat în Italia. Acesta, condus de IT-istul  american Brian Howe publica pe site-uri știri tip Snowden. Împreună cu doi subalterni se mută la Geneva. Aici însă este atras de o tânără elvețiană și este pozat cu ea dezbrăcată și într-o poziție foarte jenantă. Îi mărturisește șefului că a fost atras într-o capcană, dar este încurajat să continue infiltarea. Dunne avea un mariaj fericit cu o braziliană cu origini africane Alicia, o fiic de 4 ani și Alicia era gravidă în 8 luni.

Dunne pleacă în Italia se infiltrează, dar primește mesajul să lase baltă totul. Ajuns înapoi la Washington este acuzat că a încălcat legile liberului acces la informații și drepturile omului spionând un jurnalist american, pe Brian Howe. Totul se prăbușește, este părăsit de soție și face un an de pușcărie. 

Revenit după închisoare la  Pittsburgh se repune pe picioare cu ajutorul unui prieten din FBI înființând agenția de protecție informatică Paladin. Primește o scrisoare de la un necunoscut posibil agent CIA cu datele lui Howe. Are succes cu o clientă din California, blocând atacul informatic împotriva acestei producătoare. Cu banii primiți și cu informațiile obținute din această afacere reîncepe să plănuiască revanșa împotriva celor care i-au distrus viața. Dă de Howe prin intermediul unui avocat londonez care încearcă să-l atraga în grupul de hackeri. Refuză oferta și îl scoate din Taiwan pe Howe prizonier acolo cu care reușește să-i prindă pe cei care îi distruseseră viața. Cu excepția sefului CIA care în ultimul moment schimbase loialitățile. Are o discuție dură cu el și acest îi replică cu cinism că așa este viața. Este totuși ciudat cum CIA renunță la agenți extrem de valoroși, chiar dacă șefii îi folosesc drept țapi ispășitori. În final își recuperează familia. 


Dar nu este sfârșitul. Șeful CIA, în ideea de a-și șterge urmele dă afară sau pensionează pe toți vechii agenți. Prietenul cel mai bun de la CIA al lui Dunne invită un jurnalist de la Washigton Post și îi dă toate informațiile care îl vor îngropa pe șeful CIA!

Remarc încă odată stilul autorului, romancier care te ține prins în firul acțiunii. Merită citită cartea, poate iese și un viitor film?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu