sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Skin in the Game de Nassim Nicholas Taleb









Skin in the Game 
este a doua carte al lui Nassim Nicholas Taleb pe care m-am străduit să o citesc în original. Am constatat că această carte este tradusă și în românește când mă pregăteam să o prezint, sub traducerea Când pielea ta e în joc! Prima carte a lui Taleb citită de mine a fost Antifragile 

https://negutjoe.blogspot.com/2020/02/antifragile-de-nassim-nicholas-taleb.html îndemnat de amicul canadian Horia Ștefan. 

Taleb a devenit celebru prin cartea sa Black Swan apărută în 2007, care prevedea prăbușirea sistemului bancar american și criza economică din 2007-2008 prin ignorarea unor evenimente rare care pot afecta un sistem economic. 


Toate cărțile sale dezbat chestiuni de acest gen într-un stil extrem de cuceritor. Expertiza lui Taleb este evaluarea probabilităților cu aplicațiile sale practice în eceonomie, Taleb fiind timp de 21de ani expert bursier. De aici și titlul cărții sale Skin in the Game sau Când pielea e în joc. Pentru că spune el, doar dacă ai făcut ceva în care ți-ai pus pielea la bătaie poți să emiți opinii experte. Din acest motiv el detestă foarte tare pe economiștii universitari care nu și-au riscat pielea și resursele financiare în jocul bursier, economic, ci doar parazitează economia adevărată, dându-și cu părerea despre ea de la catedră fără consecințe practice. El îi califică pe aceștia Intelectuals Yet Idiots (IYI). Și în această categorie intră mulți laureați ai Premiului Nobel pentru Economie. Nu cred că cu aceste cărți va intra pe lista nobelizabililor cu toate că el este un foarte important matemetician în domeniul probabilităților. Cărțile sale mustesc de inteligență și autorul face un excurs prin toate domeniile pentru a-și argumenta aserțiunile.

De exemplu în religie și în creștinism Isus este primul care si-a pus pielea la bătaie și a trecut prin crucificare pentru a-și certifica credința. 

Este de asemenea interesantă ideea Minority Rule, adică regula minorității care se impune majorității, exemplificată și prin faptul cum islamul radical s-a impus acum. Nassim, creștin ortodox din Liban detestă islamul sunit salafist care a distrus prin războaie civile Libanul. Cu toate că acum Hezbolahul șiit este cel care crează cele mai mari probleme în Liban, islamul șiit preferat de Taleb. Taleb este mândru că genetic el se trage din vechii canaaniți-fenicieni, mari negustori ai Antichității. Și mai remarcă că în genele englezilor se găsesc rar urmeale normanzilor cuceritori. 

Cartea este extrem de interesantă și ușor de citit. Există și un capitol de matematici care se ocupă cu cozile groase (fat tails) ale probabilității care generează apariția rară a evenimenteleor neașteptate, lebedele negre care determină mari distorsiuni și crize. 

Dacă vă interesează să citiți opiniile unui om foarte inteligent cu lecturi și cultură vastă acesta este Nassim Nicholas Taleb!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu