luni, 17 februarie 2020

Antifragile de Nassim Nicholas Taleb




Nassim Nicholas Taleb este un matematician și eseist de origine libaneză.
El a inventat noțiunea de lebede negre! Ocupându-se cu analizele de risc el a evidențiat când evenimente cu  probabilitate mică pot declanșa grave consecințe economice, cum s-a întâmplat cu criza economică din 2007-2008.

Printre cărțile scrise de acesta se enumără și Antifragile -Things that Gain from Disorder.
Cartea mi-a fost recomnadată de Horia Ștefan și nu-mi pare rău că am buchisit la ea vreo 2 luni. Am observat că ea a fost tradusă deja în românește, eu citind-o în original. 
Mi-a trezit invidia autorul, care mi-a arătat cât de deștepți sunt unii și cum sunt capabili să facă asemenea legături între lucruri care aparent nu au legătură. 

Taleb pornește de la ideea antifragilității care nu este contrariul direct al fragilului și se deosebește de robust. 

Am găsit chiar o definiție prin comparație a antifragilității cu robustețea. 
De exemplu, Dumnezeul iudeo creștin abrahamic, comun al evreilor, creștinilor și islamicilor este robust, inconturnabil, perfect. La evrei și islamici nici nu are reprezentare, doar noi creștinii îi îl figurăm antropomorf. 
Pe când zeii grecilor, romanilor, al vechilor sumerieni și babilonieni erau antifragili, pentru că oamenii vechi îi reprezentau ca pe ei oamenii care sunt antifragili pentru că ne-a perfecționat mama natură. 

Taleb spune că tot ce nu ne omoară ne întărește, și introduce noțiunea de hormesis ca reacția de imunizare al organismului la factori de stress când sunt aplicați în doze mici. De asemenea și de iatrogenie, ca pericolele la care suntem supuși de o medicație nepotrivită, care ne poate face mai mult rău, precum extragerea amigdalelor, care s-au dovedit a ne proteja gâtul la îmbolnăviri.

Toate aceste fenomene arată că omul este antifragil, față de anumite lucruri care sunt doar robuste. 

La fel, această noțiune de antifragilitate se poate aplica și economiei. Economia este o chestiune care nu este lineară și ușor de prins în analize matematice, comportă nelinearități, din care pot apărea fenomene cu consecințe grave, dacă ignorăm lucruri care par a avea probabilitate mică de apariție.
El face elogiul economiei naturale, a vechilor negustori orientali din Alep. Nassim Taleb este de fapt creștin oriental ortodox și știe bine această zonă unde a crescut. Cu toate că a urmat școli economice prestigioase el nu dă doi bani pe economiștii academici, care nu au practicat economia decât în școlile de bussiness administration, pe care îi poreclește Soviet Havarad. Cum am spus el proclamă calitatea afacerilor negustorești vechi, a economiei orașelor stat care erau antifragile comparate cu cele din statele națiuni de azi care sunt mai fragile.
El spune că marile invenții nu s-au creat în universități, care învață păsările să zboare.
Invențiile se fac de meșteșugari, tinichigii, exemplu ar putea fi Edison. Remarcă faptul că marii inventatori ai Revoluției Indistriale din Anglia au fost în majoritate pastori!

De exemplu antifragil era Thales, pe când Aristotel era fragil!

Exemplul cel mai interesant este cu bunica care trăiește în medie la o temperatură confortabilă de 21 de grade, dar dacă în media temperaturilor  includem extrema minimă de -19 grade și cea de maxim 61grade, este clar că bunica va muri mai mult ca sigur!

Are la un moment dat și evaluări matematice probabilistice în care îți prinzi urechile.

A fost o încântare intelectuală să-i citesc cartea și o recomand oricui.

Un comentariu:

  1. A propos de "ce nu ne omoara ne intareste", pentru informarea ta draga Joe, sursa este Nietzsche si chestia e frecvent citata:
    Nietzsche's original line "From life's school of war: what does not kill me makes me stronger" has been referenced many times. G. Gordon Liddy, former assistant to President Richard Nixon, quoted Nietzsche when he got released from prison.

    RăspundețiȘtergere