luni, 3 februarie 2020

Examen un film interesant

Am văzut la cinema Examen, un film foarte interesant realizat acum 17 ani în 2003. Aflu că este un film de debut al regizorului Titus Muntean.
Întâmplarea face că subiectul filmului este de mare actualitate pentru că privește justiția, după decizia în cazul Gheorghe Ursu.

Filmul suferă de problema filmului românesc de azi pentru că sonorul se face în priză directă și nu auzi unele replici. Doar pe Gheorghe Dinică îl poți auzi pentru că este un actor experimentat. 

Un amic, care a văzut și el filmul mă înnebunea după proiecție că acest caz din film a fost un caz real și că romancierul Horia Tecuceanu a scris imediat o carte inspirată din caz și că după 1989 a mai scris alt roman care se contrazicea cu primul.

Filmul este interesant pentru că pune mai multe probleme, cât de justiție era justiția comunistă, dacă făcea dreptate, dacă cel care devine victimă justiției este un adversar al regimului comunist și cel mai trist cât mai interesează pe tineri ce se petrecea în comunism.

Filmul pornește de la faptul că o tânără care termină regia de film să facă un documentar cu povestea unei victime a unei erori judiciare în vremea comunismului.

Un tânăr taximetrist Săndulescu (Marius Stănescu), căsătorit, cu copii și cam curvar este acuzat de comiterea unei crime odioase care pare a fi unui psihopat, pe simpla ipoteză că în carnetul unei tinere frumoase sibience (interpretată de tânăra numită în acea vreme Alexandra Mutu, soția celebrului fotbalist Adrian Mutu) se găsea numărul de telefon al taximetristului.
Crima înfiorătoare ajunsese la urechile marelui conducător care le cere subalternilor să rezolve rapid cazul și să găsească vinovatul. Taximetristul este victima perfectă, țapul ispășitor. Așa că se plantează probe false de către procurorul Dumitrașcu (Gheorghe Dinică), taximetristul este bătut de un nenorocit care seamănă cu cazul Ursu.  Taximetristul este condamnat la pușcărie grea, dar între timp se găsește criminalul psihopat, un artist plastic Ruznici (interpretat de cunoscutul Lucian Ifrim de la Las Fierbinți), se pare că de către cunoscutul criminalist Ceacanica.
Taximetristul Săndulescu este eliberat și plănuiește să se răzbune ca un fel de haiduc, acum un fel de anticomunist.  Reușește să-l ia ostatic pe procurorul Dumitrașcu și îl obligă să povestească și să scrie cum a manipulat probele ca să-l scoată vinovat pe taximetrist. Și după aceea spune că l-a închis într-o mașină, o Volga ca să-l gazeze. Asta o povestește când camera viitoarei regizoare se oprise. Și reacția tinerei a fost vehementă, păi și el devenea un criminal, la fel ca acești zbiri comuniști. Și Săndulescu mărturisește că a avut aceleași probleme de conștiință și că i-a dat drumul. Acest episod este complet nerealist în condițiile comunismului, pentru că procurorul eliberat s-ar fi răzbunat cu siguranță. Oricum povestea taximetristului nu mai are niciun interes pentru regizoare și i se pare că și-a pierdut vremea cu el. Mai bine s-ar duce să filmeze la o fabrică de mezeluri!



Un film extrem de trist și cu probleme și un debut foarte reușit a unui regizor promițător.

4 comentarii:

  1. Într-adevăr a fost un caz real: pe taximetrist îl chema Simionescu (nu a fost el făptașul dar era totuși o secătură provenită dintr-o familie de dezaxați), fata era fiica unui medic bogat din Sibiu, venită să dea examen la ASE (dar era mai degrabă o curviștină), procurorul care a a greșit grav se numea Dan Ioan Mirescu. Asasinul real se pare că era la treia crimă, psihopat tînăr favorizat în viață de funcția lui taică-su și foarte norocos de fiecare dată în cursul anchetelor. Se pare că maică-sa și altă femeie cu care el trăia știau de crime dar au tăcut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact. Filmul e mai mult documentar, cu numele sensibil schimbate. E vkrba despre cazul Anca, omorata de psihopatul Cozmici Romca, acesta laudandu-se la bar intre betivi ca a omorat una si alta, si chiar acum are un cadavru in casa, la fel cum a inceput "Examen".

      Ștergere
  2. Îl confuzi pe Lucian Ifrim cu Georghe Ifrim care joaca în las fierbinți

    RăspundețiȘtergere