sâmbătă, 15 februarie 2020

Migraaaanți de Matei Visniec la Teatrul Davila Pitești


În această seară am fost la teatrul la Pitești.
Piesa care se juca a fost Migraaaanți de Matei Vișniec. Dramaturgul român stabilit la Paris nu evită niciun eveniment dramatic contemporan. 
Și cea mai sensibilă problemă a Europei este de câțiv ani emigrația masivă a refugiaților din Orient sau din Africa. 
Surpriza a fost că regizorul și-a mutat spectatorii pe scenă într-o barcă. Călcăm pe niște grătare pe sub care circulă apa, ca și cum ne-am afla într-o barcă de emigranți. 
Dacă a fost ceva deosebit a fost scenografia acestui spectacol pentru care trebuie felicitată scenografa Ana Gabriela Lemnaru, dar și sonorizarea și luminile. Totodată trebuie felicitat și regizorul Alexandru Grecu.
Piesa atacă toate problemele migrație, traficanții care îi duc înspre Italia sau Grecia în ambarcațiuni improvizate, care riscă scufundarea. Apoi apar traficanții de organe, traficanții de copii pentru pedofilie și de femei tinere pentru prostituție. 

Apar și reprezentanții Uniunii Europene excedați de migrația ilegală și necontrolată prin vocea președintelui și a unei doamne parlamentar european care are nunațări, migrație nu imigrație, nu folosim termenul de ilegală pentru că suntem în faza globalizării. 

Sunt criticate și atacate poncifurile tipic islamice hijabul, femeia care își expune corpul. 

Piesa mi se pare un pic prea didacticistă, comparativ cu duritatea piesei Granița a dramaturgului basarabean jucată la festivalul de teatru de compania ukraineană.
Nici jocul unora dintre actori nu m-a convins, poate este de vină și textul. 

Una peste alta însă spectacolul este interesant și merită văzut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu