luni, 24 februarie 2020

Redemption de David Baldacci

Acest roman pe care tocmai l-am terminat a avut o istorie de lectură mai specială.
L-am început în timpul în care citeam cartea lui Nicholas Taleb. Cum cartea lui m-a cucerit am abandonat-o și am terminat de citit romanul Redemption după ce terminasem cartea anterioară.

Titlul m-a intrigat și am căutat o traducere cât mai adecvată. Ea s-ar traduce cel mai în spiritul romanului ca Mântuirea!

Și Baldacci ca și alți romancieri de cărți polițiste are ca personaj principal un erou pe care îl folosește în mai multe romane ale sale.

Acest personaj în acest roman se numește Amos Decker. Este actualmente agent FBI și revine în orașul natal din Ohio, Burlington unde fusese polițist pentru a se reculege la mormântul soției și fiicei ucise într-un atentat. 

Aflat în cimitir împreună cu partenera sa din poliție Mary Lancaster sunt abordați de Meryl Hawkins. 
Acesta fusese condamnat pe viață pentru uciderea lui Richards, un bancher și cei doi copii ai săi și a lui David Katz, un afacerist care obținuse niște credite de la banca lui Richards în urmă cu 13 ani.
Crima fusese rapid rezolvată de cei doi detectivi începători, Decker și Lancaster pentru că se găsiseră probe ADN aparținând lui Hawkins sub unghiile fetei lui Richards și pe întrerupătorul electric din sufrageria lui Richards și de asemenea este găsit pistolul crimei într-u dulap al lui Hawkins. 
Hawkins a fost eliberat din pușcărie pentru că suferea de o boală terminală și era pe  moarte. Hawkins le cere să reanalizeze și dovedească nevinovăția sa.

Decker este șocat și începe să se gândească la caz. El suferea de un sindrom ciudat, iși amintea toate amintirile! Fiind un tip sportiv în tinerețe fusese una din gloriile de fotbal american a suferit un accident, fiind bruscat pe teren își pierduse cunoștința și când și-a revenit a rămas cu acest sindrom. 
Decker riscă să-și piardă slujba la FBI și rămâne să rezolve cazul. În ajutorul lui sare și Mars, un tip salvat de Decker de la condamnarea la moarte în Texas dovedind că e nevinovat. Mars un afro american bogat care fusese și el o glorie a fotbalului america precum Decker. 

Decker își dă seama că dovezile fuseseră plantate. Începe să le interogheze pe cele două soții supraviețuitoare. Ambele nu se remăritaseră și după 13 ani o duceau destul de bine. De asemenea este interogată și fiica lui Hawkins Mitzi care era drogată la vremea crimei. Se pare că mobilul ar fi fost ca Hawkins să facă rost de morfină pentru soția lui care suferea de un cancer terminal. Mitzi se schimbase complet, se măritase și devenise Gardiner, soție de bancher dintr-un oraș din apropiere și avea un copil. Ea fusese repusă în funcțiune de doamna Katz, care prospera în afacere cu cluburi și restaurante. 

Hawkins este ucis și suspiciunea apasă pe doamna Richards, care dispare și ea și este găsită moartă.
Împotriva lui Decker au loc atentate și o polițistă este și ea ucisă. 
Doamna Katz este și ea victimă a unui atentat dar supraviețuiește.
Mitzi Gardiner are o tentativă de sinucidere cu pastile dar este salvată de Decker.

Totul pare că afacerile lui Katz continuate de soția lui ar fi spălare de bani ale Mafiei, sau afaceri cu droguri.
Marele șoc este că de fapt suntem în fața unei conspirații.
Rămâne ca cei care citesc să afle care este deznodământul.

Ce m-a impresionat al autor este faptul că investighează și ambientul social, problemele în care se zbat oamenii obișnuiți. 

Este totuși dificil să trezești interesul cititorului și să-l menții ca să termini romanul. Am citit și romane polițiste pe care le-am abandonat, pentru că nu m-au convins. Este o meserie acest creative writing care să te fac să îți menții interesul pentru un roman de citit în avion, sau ca să te relaxezi. 


Este un roman de citit dacă ești amator de romane polițiste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu