joi, 6 februarie 2020

Mozart integral


În această seară am audiat la Filarmonica Pitești un concert integral din Mozart.

Concertul a fost deschis cu Simfonia nr. 2 în si bemol major de Mozart. Este un concert scris n copilăria. Originea sa nu este sigură, se spune că ar fi opera tatălui său Leopold Mozart. Este o simfonie scurtă, de folosit în deschiderea concertelor.
Orchestra condusă de Iulian Rusu
Orchestra Filarmonicii Pitești a fost condusă de dirijorul brașovean Iulian Rusu.
Iulian Rusu la clarinet
A urmat apoi Concertul pentru  clarinet și orchestră în la major, K622 de Mozart. Este o piesă scrisă prin 1791. Mozart are niște bijuterii de concerte pentru instrumente de suflat, flaut, oboi, sau acum clarinet. A fost o mare plăcere să audiez acest concert pe care l-am recunoscut din selecțiile de la Radio România Muzical dimineața pe la 7.30-8.
Împreună cu Iulian Rusu
Solistul la clarinet a fost chiar dirijorul Iulian Rusu și a recunoscut că a fost dificil să cânte la clarinet și să dirijeze orchestra. Orchestra a fost în format redus cu secția de coarde, cu câteva instrumente de suflat.
Iulian Rusu a dat o interpretare reușită a părții solistice și orchestra l-a acompaniat exact.
Doamnul Rusu a fost viu aplaudat de melomanii piteșteni.

În parte a doua a concertului am ascultat Simfonia nr. 41 în do  major Jupiter de Mozart. Este ultima simfonie scrisă de Mozart și face parte dintr-un set de de trei simfonii. Criticii spun că este culmea simfoniilor lui Mozart, de aceea poartă și acest supranume. Un prieten îmi spunea după concert că această simfonie îi părea ca a lui Beethoven.
Interpretarea orchestrei conduse de către Iulian Rusu a redat forța și măreția acestei simfonii.
Melomanii piteștenii au răsplătit cu aplauze vii interpretarea muzicii lui Mozart.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu