sâmbătă, 12 ianuarie 2019

Shadow of the Condor de James Grady

Filmul Cele trei zile ale Condorului cu Robert Redford realizat în 1973 revăzut recent mi-a trezit interesul pentru acest autor şi am găsit acest roman apărut prin 74-75. 

Este un roman de spionaj care continuă într-un fel romanul de succes după care s-a făcut filmul.

Totul porneşte de la moartea unui agent CIA pe situl unei baze de rachete intercontinentale din North Dakota. El era implicat în urmărirea unui spion sovietic. 

Evenimentul declanşează alerta în comunitatea de informaţii de la Washington. Un general de la Air Force care se ocupă de spionajul acestei arme şi care are în responsabilitate acest sit apelează al un important personaj din Comisia de Legătură a agenţiilor de informaţii pentru a începe acţiunea de a depista condiţiile morţii agentului CIA. 

Kevin, un responsabil CIA este însărcinat să-l contacteze pe Malcolm zis şi Condor ca să facă cercetări la locul unde s-a petrecut crima. 

În acelaşi timp ca să-l protejeze pe Krumin, un agent secret sovietic bine ascuns în SUA un şef al KGB trimite înspre SUA pe Nurich zis Rose, de care ştia spionajul american. 

Condor se duce în North Dakota pentru a cerceta zona sub acoperirea unei agenţii din sistemul de apărare american care făcea cercetări sociologice. Este interceptat de spionajul chinez dus peste graniţă în Canada. Aici o spioana o tânără japonezo chineză care aflase de la un angajat al sistemului de rachete de sosirea lui Condor îl chestionează să afle de scopul cercetărilor lui. Şeful ei, Chou, un killer expert vrea să dea de Krumin care plantase în China o reţea de spioni sovietici. 

Condor îşi dă seama că două familii de fermieri din zona sitului de rachete mint, spunea că sunt de acum o sută de ani în zonă, dar află de la alţii că au venit la începutul anilor 50. 
El rămâne supravegheat de tânăra agentă chineză cu care se încurcă sentimental. 

În aceeaşi vreme Nurich Rose ajunge în SUA pe un drum întortocheat prin Londra, apoi Toronto, Canada ca să treacă în SUA să ajungă la New York şi apoi să continue spre Chicago. Tot timpul este urmărit de agenţi ai CIA şi FBI, dar reuşeşte să scape de sub urmărire şi ajunge la sit unde este ucis de echipa unor veterani ai Războiului din Vietnam trimişi de CIA.
Ei avuseseră şi misiuni împotriva comandourilor palestiniene, care ne amintesc de fundamentalismul islamic de azi. 

Chinezul Chou îi dă ordin lui Condor să se ducă la fermieri mincinoşi să le zică că şi-a dat seama că nu-s atât de vechi.
Aceştia se alertează, erau agenţi sovietici în adormire, trimişi în SUA la începuturile Războiului Rece ca sprijin la o invazie eventuală. Între ei era Krumin care poza într-un văr al familiei. 

Chou şi Condor atacă ferma îi execută pe toţi membrii familiei cu excepţia lui Krumin rănit la picior. Este apoi interogat de Chou în ruseşte. Îi dă o copie a interogatoriului lui Condor ca să-l predea şefilor spionajului american, dar după interogatoriu îl execută şi pe Krumin. 

Şi aşa se termină povestea, americani reuşesc cu sprijinul chinezilor care erau certaţi cu URSS şi începuseră relaţii diplomatice cu SUA!


Cazul a fost rezolvat, toată lumea fericită şi cu lacrimi pe obraz!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu