duminică, 20 ianuarie 2019

Collateral o miniserie poliţistă britanică

Am văzut zilele trecute o mini-serie de 4 episoade numită Collateral realizată de televiziunea britanică.

Este un serial poliţist, dar care bate mult mai departe, pentru că este şi o analiză nemiloasă a societăţii britanice, londoneze din ziua de azi. Filmul a fost prezentat la începutul anului 2018.
Vizionarea primului episod a fost un coşmar, se întrerupea aproape din minut în minut. 

Filmul are în centru pe detectiva Kip Gilespie interpretată excelent de tânăra şi talentata actriţă Carey Mulligan. 

Un emigrant sirian care livrează pizza la domiciliu este împuşcat. Scena este văzută de tânără vietnameză care era sub influenţa drogurilor, care crede că criminalul era o femeie. Se pare la prima vedere că acest individ fusese împuşcat din greşeală. 
Obişnuitul care livra pizza era un tânăr englez care făcea parte din clan de furnizor de droguri. Acest amănunt este observat de poliţistul negru care anchetează pe clienta care comandase pizza, dar o aruncase fără să o consume.
Clienta era  Karen Mars, o tânără care era fosta soţie un unui parlamentar britanic David Mars.
David Mars era ministrul transporturilor în guvernul din umbră laburist şi un susţinător necondiţionat al emigraţiei. El are curajul să numească Marea Britanie o ţară mică supărăcioasă şi asta a enervat-o cumplit pe lidera laburiştilor, fermă anti-imigraţie. Mars este combinat în prezent cu Suki, dar problemele fostei soţii îl frământă. 

Kip continuă investigaţiile şi dă de surorile emigrantului sirian. Ele sunt depuse la Centru de Emigranţi unde detectiva apare cu un agent MI5, care le suspectează că de fapt sunt irakieni, care nu au drept de azil.
Sora cea mare a emigrantului împuşcat se confesează lui Kip că de fapt fratele ei a înregistrat pe cei care alcătuiau o reţea de emigraţie ilegală în Marea Britanie, formată din turci şi condusă de un fost militar. El încerca să-l şantajeze pe acest tip, care pune la cale crima.  El o mituieşte pe şefa pizzeriei să-l trimită la livrare pe emigrant.
În acelaşi timp o convinge pe fiica prietenului său de militărie, căpitanul Sandrine Shaw că acest emigrant este de fapt terorist şi ea vrea să îl împuşte. Shaw făcea parte din Forţele Speciale şi suferea de sindromul post traumatic după o misiune în Afganistan, când prietena sa este făcută praf de o mină a talibanilor.
Actriţa Jeany Spark are o interpretare de excepţie în Shaw, parcă ar fi robotul feminin ca într-una din seriile Terminator.

Vietnameza drogată era de fapt amanta unei preotese anglicane lesbiene. Culmea că este judecată de episcop care era şi el gay, dar nu admitea ca aceste secrete să fie publice. 

Kip rezolvă misterele o descoperă Berna Yalaz, o turcoaică introdusă de MI5 ca să detecteze teroriştii ajunşi prin reţeaua ilegală în Marea Britanie şi pe turcii care îl ajutau pe militar să aducă emigranţii pe bani grei. 

Finalul se desfăşoară în hotelul unde Shaw se cazase chinuită de angoasele din Afganistan şi de execuţia pe care o făcuse şi este descoperită de Kip. 


Seria merită văzută, este mâna magistrală a profesioniştilor englezi ai televiziunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu