joi, 17 ianuarie 2019

Un concert de vioară şi patru uverturi

Debutul stagiunii 2019 iarnă-vară la Filarmonica Piteşti

În această seară a reînceput stagiunea de concerte la început de 2019 la Filarmonica Piteşti.

Orchestra a fost condusă în această seară de dirijorul Tiberiu Oprea prim dirijor al Filarmonicii Piteşti. 
Programul a debutat cu o cunoscută uvertură de la Nunta lui Figaro a lui Mozart. Piesă plină de antren, de mare popularitate şi cu succes la public.
Programul a continuat cu Concertul nr. 4 pentru vioară şi orchestra în re minor, op. 31 de Henri Vieuxtemps. 
Piesa mi-era cunoscută de la Radio România Muzical, dar nu cred că am auzit-o cântată la Piteşti. Vieuxtemps a fost un violonist şi compozitor romantic care ar fi influenţat de Paganini. Concertul are pasaje generoase oferite orchestrei, dar şi solouri clare ale viorii. Solistul concertului a fost tânărul Horia Văcărescu şi a stăpânit bine materia concertului. Am remarcat ca a avut mereu probleme de acordare a viorii în pauzele concertului.
Horia Văcărescu
Horia Văcărescu cu studii la Londra ne-a oferit şi un bis. Dar a fost un bis cât un concert cu variaţiuni ale lui Eugene Ysaye. 

În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii, echipată în fracuri şi condusă de Tiberiu Oprea ne-a oferit încă trei uverturi.

Prima piesă a fost uvertura Hebridele a lui Mendelssohn Bartoldy. Este o piesă creată după impresiile lui Mendelssohn în vizitele sale prin Scoţia şi insulele ei. Este extrem de zgomotoasă după cum spunea cineva, dar este plină de ritm. 
Au urmat două uverturi dedicate unor personaje istorice. 

Prima  a fost uvertura Egmont a lui Beethoven.  Contele Egmont este unul din eroii Olandei şi al Flandrei, condamnat la eşafod în războiul de eliberare al Olandei de stăpânitorii spanioli în vremea lui Filip al II-lea. Are un aer trist şi solemn.

A doua şi ultima din concert a fost uvertura Rienzi a lui Wagner. Cola Rienzi a fost un lider al plebei din Roma secolului al XIV ajuns tribun al Romei în pofida aristocraţiei romane. Personajul este un populist, un Matteo Salvini avant la lettre.
Nu cred că merita muzica lui Wagner. 


Muzica  a fost superbă şi melomanii piteşteni au plecat fericiţi acasă.   


Un comentariu: