vineri, 4 ianuarie 2019

The Reckonning - Socoteala de John Grisham

The Reckonning este ultimul roman scris de John Grisham. Acest scriitor recunoscut pentru romanele sale cu subiect juridic a scos un ultim roman best sellers numit The Reckonning - Socoteala

Este un roman cu caracter istoric, de război.
Scena romanului este statul Mississipi din sudul Statelor Unite. După cum spune în final autorul este legat de acest stat fiind ales în organul legislativ al acestui stat şi fiind absolvent al Mississipi University Law Center.

Povestea pe care o brodează mărturiseşte a fi auzit-o în acele locuri. Este un roman din vremea segregării rasiale care are loc imediat după Cel De-al Doilea Război Mondial. 

Personajul central al romanului este Pete Banning şi familia sa. Pete Banning este un gentleman farmer adică în româneşte un fel de chiabur, posesor a unui teren de 640 de acri (cam 320 de ha) pe care-i cultivă cu bumbac. Banning este absolvent de West Point, locotenent de cavalerie. Se îndrăgosteşte nebuneşte de Lisa care-i dăruieşte doi copii, pe  Joel şi pe Stella. Pentru ei renunţă la militărie şi se reîntoarce la conacul familial unde îşi pune pe picioare ferma unde mai trăieşte şi sora lui Florry posesoare a încă 640 de acri, pe care-i exploatează tot Pete. Ferma are un vătaf  alb restul fiind ajutoare oameni de culoare.

Pete se reînrolează în ajun de război şi este trimis cu regimentul de cavalerie tocmai în Filipine. De acolo se întoarce în 1945 ca un erou. 

Romanul începe cu gestul de a-l împuşca pe pastorul metodist Dexter  Bell. Baning nu dă nicio explicaţie a gestului său. În prealabil îşi trimisese soţia Lisa la azilul de lunateci. Romancierul dă de înţeles că Bell nu şi-ar fi ţinut scula în pantaloni şi ar fi atentat la nevastă-sa, dar nu vrea în niciun chip să dea o astfel de explicaţie autorităţilor.  
Copiii erau la colegiu la acea vreme, prin 1946, Joel pregătindu-se să absolve ca să continue Dreptul. Banning este judecat şi condamnat la moarte pe scaunul electric.

În partea  a doua a romanului ne sunt povestite faptele eroice ale lui Pete Banning. Armata americană se preda japonezilor în Filipine şi prizonierii sunt siliţi la Marşul spre Bataan în care mulţi mor. 
Este dat dispărut şi familia ştie că s-ar putea să fi murit în Filipine.
Comportamentul militarilor japonezi este sub orice critică, îi înfometează, mor de friguri şi alte boli tropicale, îi decapitează pe prizonieri, fapte care justifică din plin pedeapsa celor două bombe atomice ca răzbunare. 
Foarte criticat apare şi Generalul Mac Arthur care îşi abandonează armata şi se refugiază în Australia.
Banning şi un prieten cowboy din Colorado se salvează de pe un vas care-i ducea în Japonia şi ajung la gherilele din munţii din Filipine.
Aici sub comanda unui general englez, Banning comite multe acte de eroism sabotând armata japoneză şi ucigând o mulţime de duşmani. Rezistă pentru că se găndeşte la soţie şi cei doi copii.
Este rănit grav la picioare şi recuperat când armata americană reinvadează Filipine şi se întoarce acasă cu aureola de erou. 

Partea a treia a romanului este a luptei care o duce familia Banning pentru a-şi salva proprietatea, care este cerută drept recompensă de soţia lui Bell, împinsă de un avocat fără scrupule care o ia de soţie pe această văduvă cu trei copii. De fapt ea ştia că soţul ei era cam fustangiu şi dorea să divorţeze. Dar crima lui Bannig îi rezolvă dilemele. 
Până la urmă Joel şi Stella pierd ferma în justiţie şi se hotărăsc să nu mai revină în zonă cu toate că mătuşa lor Florry avea în continuarea jumate din proprietatea Banning. 
În finalul romanului aflăm că mama lor Lisa se întoarce din azil pe şest şi după o mărturie completă în faţa cumnatei Florry se sinucide la mormântul soţului Pete.

Aşa că şi Florry plecată la o bună prietenă din New Orleans  înainte de a muri şi ea la rândul ei le povesteşte de fapt toată povestea adevărată a secretului părinţilor ei, care este şocant. 

Romanul mi-a plăcut mai ales în parte lui de război.
Sunt descrieri amănunţite a procesului juridic, a judecării lui Banning şi a procesului civil în care copii Banning îşi pierd averea. 


Pe total nu este ceea ce aşteptam, este un roman despre sudul american în care apare inclusiv marele romancier Faulkner, locuitor în zonă şi pe care Joel îl întâlneşte la un restaurant şi îi cere autograful pe nişte romane ale acestuia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu