joi, 13 decembrie 2018

Seară de operă şi balet la Filarmonica Piteşti

Pulcinella
Se simte apropierea Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou şi la Filarmonica Piteşti.
Astfel că programul de azi 13 decembrie 2018 a fost adecvat.
Cei trei artişti vocali

A fost mai precis o seară de muzică vocal instrumentală din opere şi balete. Pentru că sala Filarmonicii Piteşti nu permite spectacole clasice de operă sau balet.
Daniela Bucşan
Prima parte a fost dedicată baletului Pulcinella de Igor Stravinski.
Doi mari creatori ruşi au revoluţionat spectacolele de balet la înceeputul secolului XX. Aceştia sunt Diaghilev, şeful trupei de balet care cutreiera Europa, iar compozitorul  a fost Igor Stravinski. Aşa s-au interpretat operele stravinskiene Sacree du Printemps sau Pasărea de foc.
Bogdan Lupea
Diaghilev şi-a dorit un balet bazat pe acest personaj din commedia dell'arte şi aşa Stravinski a trecut la faza lui de muzică neoclasică.

Muzica baletului compus de Stravinski pare a fi preclasică, dar are niste sonorităţi ce amintesc de jazzul secolului XX.

Orchestra condusă de tânărul dirijor moldovean Răzvan Apetrei este redusă la un minim de coarde şi câteva instrumente de suflat şi beneficiază şi de aportul a trei artişti vocali.
În această seară a fost soprana Daniela Bucşan, o tânără din Basarabia, tenorul Bogdan Lupea şi basul Iustinian Zetea. A ieşit un spectacol foarte reuşit pentru că muzica era o îmbinare foarte interesantă de clasic şi modern.

A două parte a continuat muzica vocal instrumentală cu o orchestră completă de acestă dată cu un repertoriu adecvat acestei perioade de iarnă cu muzica din Viena imperială. 
Aşa că am ascultat arii din opereta Liliacul lui Strauss fiul şi interpretate de tânăra şi talentata soprană piteşteană Teodora Constantinescu apoi muzică din Carmen de Bizet, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach.
Teodora Constantinescu
Într-un final maiestuos orchestra a interpretat celebrul Marş al lui Radetzky al lui Strauss tatăl. Lumea a bătut în ritm din palme şi s-a bucurat!


A fost o seară frumoasă şi reuşită muzical.
Cu artiştii Răzvan Apetrei, Daniela Bucşan. Bogdan Lupea, Iustinian Zetea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu