duminică, 23 decembrie 2018

The Square and the Tower - Piaţa şi Turnul de Niall Fergusson
















Aşa se numeşte această ultimă carte scrisă de Niall Fergusson, tradusă şi în româneşte.

Este o carte apocaliptică, o carte dedicată victoriei lui Trump datorită reţelelor de socializare.

Titlul cărţii ne duce la cea mai cunoscută imagine a Sienei cu Piazza del Campo străjuită de Turnul Mangia. Acest turn cu o înălţime foarte mare egalează ca înălţime catedrala din Siena, care se află pe un deal din apropiere şi semnifică egalitatea între puterea pământeană şi cea spirituală. 

Cartea scrisă de Niall Fergusson explorează istoria nu cum se face obişnuit, adică istoria ierarhiilor, a turnurilor, ci a reţelelor - networks care au influenţat decisiv istoria în anumite momente. 

Şi începe cu faimoasa organizaţie Illuminati a unor intelectuali germani, reţea dedicată luminării poporului, nu altor scopuri obscure, precum ar  fost zugrăvită de romanul lui Dan Brown Codul lui Da Vinci.

Altă mare reţea extrem de importantă în declanşarea revoluţiilor de la sfârşitul secolului al XVIII a fost cea a masonilor, masoneria care a avut un mare rol în Revoluţiile Americană şi Franceză, dar şi la Revoluţiile de la 1848, inclusiv în Ţările Române. 

Sunt şi elemente de matematică privind reţelele cu noduri - personalităţi şi muchii - legăturile cu alţi oameni.

Reţelele sunt cele care declanşat inclusiv Revoluţia Industrială din Anglia, sunt elemente importante în economia capitalistă. Ele tind să se transforme apoi în ierarhii. 

Am găsit un foarte interesant portret al lui Napoleon, capabil să organizeze mari bătălii în detaliu, dar şi ce uniformă au toboşarii, sau un anume sergent, detalii aparent neimportante. Se spune că muncea 16 ore pe zi. Este clar un produs al reţelei, al Revoluţiile Franceze, în ierarhiile absolutismului acest geniu singular nu ar fi reuşit.

Un alt detaliu important este cel găsit în Documentele Federaliste ale lui Alexander Hamilton, unul din părinţii fondatori ai SUA. El spune democraţie este în pericol atunci când demagogii devin tirani, lucru verificat din păcate în istorie. 

Un virus de reţea a fost şi bolşevismul exportat de Germani în Rusia în vremea Primului Război Mondial. Această reţea comunistă preluând puterea a degenerat într-o ierarhie strictă care controla statul. 

Finalmente carte se ocupă de Revoluţia IT de azi a reţelelor de socializare, a dezvoltării tehnologiilor digitale, care paradoxal stimulând contactul uman prin intermediul lor au generat nişte bogătaşi nemaivăzuţi în perioada dezvoltării capitalismului cu averi enorme. Dacă aceste tehnologii sunt dezvoltate în primul rând în SUA, puterile care le provoacă, Rusia şi China ca să le blocheze au dezvoltat grupările de hackeri menite să provoace haos.  

Aceste reţele au dat câştig de cauză lui Trump, în contextul în care mari mahări ai reţelelor erau de partea lui Hillary Clinton. Acelaşi efect de reţea prin fake news au dus şi la Brexit.

Niall Fergusson spune şi de pericolul pe care îl reprezintă pentru declanşarea unui război general şi de aceea este nevoie de penta-alianţa din vremea lui Metternich Austria, Marea Britanie, Rusia şi Franţa care au menţinut un secol de pacea după Napoleon. Aceasta ar fi azi Consiliul de Securitate de la ONU cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China. 

Cartea este instructiv de citit şi o recomand chiar dacă multe din ideile autorului sunt discutabile şi declanşează dileme. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu