sâmbătă, 15 decembrie 2018

NOX serial poliţist franţuzesc

Am văzut ieri un nou serial franţuzesc în 6 episoade.

Este un film despre burta Parisului, în genul Misterelor Parisului, Rocambole actualizate la 2018.

Ideea este că Parisul ascunde în subteranele lui o lume primejdioasă şi misterioasă.
Sunt multe romane despre dedesubturile acestui oraş care este construit pe o rocă tare, marnă calcaroasă. Aceste canale au fost făcute pentru a permite drenajul reziduurilor produse de acest oraş imens.

Poveste începe cu o staţie de metrou în care aşteaptă placizi călătorii cuplaţi la diverse smartfoane c\nd cineva aude nişte strigăte. Eu am perceput nu au secours, ci de fapt ajutor! Pentru că şi în Paris sunt mulţi români marginali, cum este cel căruia i se vede o mână care dispare apoi dintr-o deschidere pe canalul şinelor de metrou.

Este de fapt povestea unei poliţiste Julie Susini (Maiwenn) care dispare în aceste canale subterane, pentru că nu respectă ordinul, la care se supune însă partenerul ei Raphael (Malik Zidi) în timpul unei acţiuni.

Filmul se dezvoltă ca o căutare disperată a lui Julie de către mama ei, Catherine (Natalie Baye, fostă iubită a lui Johnny Hallyday), fostă poliţistă. În această investigaţie este sprijinită de Raphael.

De fapt asupra lui Julie se desfăşura şi o anchetă a Afacerilor Interne ale Poliţiei.
Pentru că filmul este cu poliţişti corupţi. În cursul cercetărilor cei doi dau de morminte ale unor indivizi dispăruţi încastraţi în beton. Se pare că era o modalitate a poliţiştilor corupţi de a scăpa de unii infractori, la mijloc fiind chiar comisarul Garraud (Frederic Pierrot).

În căutările lor află de acest individ denumit groparul, căruia îi erau livrate cadavrele care le îngropa în subteranele Parisului. În acelaşi timp în aceste subterane acţiona un grup infracţional de criminali numit NOX care avea legături pe internet, pe darknet, care contra unei sume de bani dădea ocazia unor de  a-şi defula instinctele criminale şi să-i ucidă pe marginalii capturaţi în subterane. Ca să nu fie văzuţi de victime aceştia purtau nişte cagule oribile şi dispuneau de un sistem supraveghere al subteranelor.

Cu mari riscuri cei doi se înhamă la aceste investigaţii prin burta Parisului pentru a o găsi şi elibera pe Julie.


Filmul realizat de Canal + cu aceleaşi imagini de generic din Une Bureau de Legendes este foarte bine realizat, este intens, plin de tensiune, şi scene greu suportabile.  Se vede că totuşi cinematograful a fost inventat de nişte francezi. Doar dobitocii de la IMDB îi dau doar 6.4, când el este un film cel puţin la fel de bun ca de exemplu Bosch

Îl recomand cu toată plăcerea!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu