duminică, 23 decembrie 2018

Bad Times at El Royale

După un timp al vizionării acestui film am verificat pe IMDB de cine este făcut filmul. Credeam că ar fi Fraţii Coen sau Tarantino. De fapt asta scrie şi un cinefil pe forum. 
De mult nu m-a mai tentat să scriu despre un film.
Filmul se petrece undeva prin 1969 la un hotel aflat în munţii Sierra Nevada exact pe graniţa dintre California şi Nevada. După maşini mi se pare chiar o perioadă mai veche, dar maşinile nu sunt toate ale epocii respective. 

La el poposesc, un vânzător de aspiratoare Sullivan (John Hamm), Darlene Sweet (Cyntia Erivo), o negresă cântăreaţă, un preot catolic  Father Daniel Flynn (Jeff Bridges) şi o tânără hippy Emily (Dakota Johnson). Dakota mi s-a apărut a avea o figură cunoscută, este fiica lui Don Johnson şi a lui Melanie Griffith aducând mult cu mama. 

Recepţionerul este un tânăr Miles (Lewis Pullman) care se droghează.

De fapt vânzătorul de aspiratoare este agent FBI şi începe să demonteze aparatura de urmărire ascunsă în camere.
Profitând că Miles este dus ajunge să intre prin nişte culoare în spatele camerelor şi găseşte că  oglinzile era geamuri false prin care se urmărea ce se întâmplă în camere inclusiv filmări. Miles chiar reţinuse o bandă de film cu un important personaj politic pe care nu  o mai trimite la adresa unde i se cerea să trimită aceste înregistrări.

Agentul FBI observă cum Darlene repetă fiind back vocals ratată, ce urma să cânte la Reno.

În camera hipiotei Emily este adusă o tânără legată care era sora ei Rose şi care se pare că fuseseră agresate de tatăl lor în copilărie.

Între timp la televizorul alb negru era prezentat Nixon adânc implicat în Războiul din Vietnam, dar şi o crimă teribilă în Malibu. Deşi nu este clar, autoarea se pare a fi Rose, care împreuna cu sora ei făcea parte dintr-un grup de hipioţi criminali, în stil Manson condus şi un Billy Lee (Chris Hemsworth). 

Cu toate că este sfătuit de şefi să nu se implice în eliberarea lui Rose, Sullivan o face şi este împuşcat mortal de Emily. De fapt în spatele oglinzii false în acest moment se afla şi Miles care este rănit împreună cu preotul.

Preotul era un fals preot, bandit tocmai eliberat din puşcărie care vine să recupereze prada ascunsă într-o cameră de către fratele său, care fusese omorât după aceea. Este chiar scena cu care începe filmul.  

Father Daniel Flynn este pe cale să fie prins de Alzhaimer şi uitase numărul camerei. Ca să intre în camera lui Sweet o invită la masă, este un automat cu 25 de cenţi, dar şi un juke box la care se cântă  melodiile vremii care accentuează atmosfera specifică tinereţii mele. Încearcă să o drogheze ea se prinde  şi îl pocneşte pe preot cu o sticlă şi vrea să fugă, dar agentul FBI scosese cablurile de pornire de la toate maşinile. Este din nou abordată de preot care îi spune povestea cu geanta cu bani şi acceptă să-i împartă.  

Profitând de absenţa lui Emily, Rose îl anunţă pe Billy Lee unde se află. Tocmai când părintele şi Darlene recuperaseră geanta apare banda de criminali hippy. Billy este un dement care o împuşcă pe Emily.

Profitând de un moment de neatenţie părintele Flynn începe o luptă pe viaţă şi pe moarte cu Billy şi atunci se întâmplă minunea. Miles este rugat de Sweet să îl ajute pe preot. Miles doritor să i se confeseze spune că are pe conştiinţă 123 de morţi. Surpriză! Aceştia erau vietnamezi împuşcaţi de snaiperul Miles în războiul din junglă. Miles îşi revine îi elimină pe toţi criminalii şi-l eliberează pe preot. Apoi încearcă să o mângâie pe Rose care îl plângea după Billy. Drept mulţumire ea îl înjunghie pe bietul Miles, care moare împărtăşit de Father Flynn.

Hotelul este în flăcări, Darlene şi Flynn recuperează banii şi părăsesc hotelul nu înainte ca banda de film care conţinea scene de sex cu personajul important decedat între timp să fie aruncată în foc. Aluzi este străvezie la fostul preşedinte Kennedy!

Final cu happy end. Fostul Father Flynn îmbrăcat elegant asistă la recitalului lui Darlene susţinut la Reno. 


Un film mişto realizat în spiritul epocii anilor tinereţii mele care mi-a provocat vii nostalgii!

Un comentariu:

  1. Iti pierzi timpul cu fictiuni cand realitatea bate filmul! Si îi critici pe altii care urmaresc GOT, un film mult peste ce urmaresti tu! Mai bine concentreaza-te pe evenimentele care urmeaza dupa Craciun in SUA (si poate si in alte tari) care iar te prind neinformat si incapabil sa le interpretezi.

    RăspundețiȘtergere