luni, 10 decembrie 2018

Dogs of Berlin - serial poliţist german

NETFLIX firma de filme americane ne prezintă un serial german, de data asta!
Şi este un serial pasionant pe care l-am urmărit cu sufletul la gură. Este un serial german despre Berlin. Am văzut şi este în derulare Berlin Station serial cu spioni americani în Berlin şi în Germania şi prin toată Europa.

Revenind la Dogs of Berlin, este german, dar cu un Berlin plin de turci, vreo 200000, cu turci asimilaţi, toţi vorbesc nemţeşte perfect, sunt din următoarea generaţie născută şi educată în Germania. Dar nu se pot abţine şi sunt unii şi mafioţi, gruparea Tarik-Amir care sunt băgaţi în trafic de droguri şi intră în conflict cu o bană de mafioţi croaţi care deţin mafia pariurilor sportive.

Vedem o lume coruptă, corupt este poliţistul Kurt Grimmer de la Omucideri , est berlinez, care joacă la pariuri sportive şi este înglodat în datorii. Este în echipă cu un poliţist germano-turc, Erol Birkan, care este pe deasupra şi gay!

Totul porneşte de la o crimă într-un cartier de blocuri, probabil din Ost Berlin, fostul Berlin de Est.
Grimmer se nimereşte în desfăşurarea unei crime. Grimmer constată că victima este un mare fotbalist germano turc Orkan Erdem. Grimmer împreună cu Birkan încep investigaţiile şi intră în lumea interlopă a acestor două mafii cea turcească şi cea croată. 

În plus în Berlinul de Est s-a dezvoltat neonazismul, al celor care urăsc pe emigranţi, şi în special pe turci aflaţi în număr mai mare în Berlin. Inclusiv Grimmer a avut o tinereţe apropiată de kamarazii neonazişti, dar s-a eliberat de aceste prejudecăţi, a devenit un poliţist extrem de bun, dar corupt. Totul se întâmplă într-o lume marginală, este un Berlin urât, al unor oameni care trăiesc din expediente, la marginea societăţii. Grimmer are o amantă, fostă iubită din tinereţe şi când se afla la ea se petrece crima cu fotbalistul. Lipsa lui duce în meciul important dintre Germania şi Turcia la pierderea acestui de către nemţi. Şi aici se observă că sunt puternice bănuieli despre corupţia din fotbalul german. Un individ coordonat de unul din şefii Ligii de Fotbal din Germania avea grijă de aceşti fotbalişti, le procura prostituate, droguri, şi îi înregistra ca să poată fi şantajaţi. 
Se observă la kamaarazii neonazişti frustrarea că naţionala Germanai nu mai are puritatea rasială din anii 50, 70, 90 când etnicii germani erai în naţională. Acum naţionala Germaniei cea campioană în 2014 era mult mai colorată, la fel ca cea franceză, sau cea engleză, fără istoria colonialistă a ultimelor două.

În film apar şi tineri care pot intra sub influenţa nefastă a mafioţilor, ei sunt atraşi de showbiz de muzica rap. Apar şi oameni care se îngrijesc de tinerii cu părinţi emigranţi, care au grijă ca aceştia să o ia pe un drum normal, cum este un germano turc dintr-un cartier problemă care îl îndrumă pe Birkan şi acest devine un foarte bun poliţist. 

În final totul degenerează şi găştile de neonazişti se iau la bătaie cu germano turcii. De ce spun că sunt germano-turci, pentru că toţi vorbesc germana, nu mai folosesc limba turcă, sau altă limbă orientală. 

Filmul prezintă scene explicite de sex, nudităţi frontale, şeful lui Grimmer, Seiler se distrează cu două prostituate, şefa poliţiei berlineze este şi ea lesbiană, este o atmosferă libertină ce aminteşte de Berlinul interbelic până să apară Hitler.

O nelămurire a fost anotimpul în care se petrece serialul, sunt câteva zile, ceva ca o săptămână, dar sunt filmări  de primăvară, vară şi toamnă. 

Recunosc că Berlinul pe care l-am văzut în serial nu arată la fel cu cel văzut de mine în câteva zile, un Berlin normal, o capitală extrem de efervescentă cultural, cu muzee extraordinare. 


Dar filmul serial este o surpriză plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu