luni, 24 iunie 2024

Sfârșitul e mereu aproape de Dan Carlin




Sfârșitul e mereu aproape de Dan Carlin este o carte de istorie popularizată. Carlin estre autor de podcast de istorie. Pe acest autor american îl preocupă situațiile în istorie care au condus la catastrofe. 

Și începe cu ruinele de la Ninive, capitala Asiriei antice. Asirienii au fost în Orientul Mijlociu, Irakul de azi un imperiu pe la secolul IX. Cr. până la VII î.Cr. Erau un fel de naziști ai antichității, au cucerit inclusiv Egiptul de la care li s-a tras. Au fost învinși de Babilon și au dispărut! Apoi alt eveniment ciudat a fost dispariția Regatului Minoic din Creta, se pare că și din cauza unui eveniment vulcanic și cutremur din Arhipelagul Santorini.  Este apoi în dispută prăbușirea Imperiului Roman sub loviturile clanurilor germanice, ostrogoți, vizigoți, avari, etc. 

O problemă pe care l-a preocupat în carte pe  Carlin privește molimele. Este vorba de Ciuma Neagră din secolul XIV sau de  de gripa spaniolă din 1918. Autorul tot dezvoltă acest capitol fără să fie conștient că după apariția cărții a apărut Covidul!

Altă problemă majoră discutată de carte a fost cea a  armelor nucleare. Este povestea bombei atomice lansată la Hiroshima și Nagasaki. Tot deceniul 6 din secolul trecut a fost dacă această armă va fi folosită. Oricum după ce a fost testat și bomba cu hidrogen la programul Castle Bravo din Bikini, forța exploziei a fost de 15 MTone TNT mult peste evaluarea specialiștilor care estimau 3 MTone! Explozia bombei Țar de 50 MTone  din 1961 în URSS a speriat pe sovietici și au acceptat ca testele să fie subterane, pentru că căderile radioactive s-au răspândit în toate lumea.  Când aud pe idioții lui Putin, Medvedev și compania ei bat câmpii. Un război nuclear este finalul civilizației.

Interesantă cartea lui Carlin! 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu