marți, 18 iunie 2024

Cuțitul de Salman Rushdie
















Cuțitul - Reflecții în urma unei tentative de asasinat este ultima carte a lui Salman Rushdie. Era în 11 august 2022  și Salman Rushdie era invitat la o conferința la Chautauca,  în nordul statului New York. Și acolo a fost atacat de un individ care l-a lovit cu cuțitul timp de 27 de secunde. Este un miracol că Salman Rushdie a supraviețuit. A pierdut un ochi și are probleme cu o mână. Dar uite că a reușit să scrie o carte despre acest eveniment.

Salman Rushdie este unul din scriitorii mei preferați. I-am citit cărțile, atât în traducere cât și în original. După mine era demult laureat al Nobelului pentru literatură. Dar Salman Rushdie, indian musulman născut la Bombay, a fost trimis de tatăl său să studieze în Anglia la Colegiul Rugby și apoi a absolvit Cambridge.  A devenit un scriitor faimos, mai ales după Versetele satanice, roman care i-a  atras o fatwa, blestemul lui Komeini să fie ucis! A fost păzit de serviciile de securitate engleze, s-a mutat în America la New York și a devenit și cetățean american. Și uite că aici în America un tânăr american musulman radicalizat a dorit să pună în aplicare fatwa, după mai mult de 40 de ani! 

Cartea este povestea tentativei de asasinat și a recuperării sale miraculoase, alături de soția sa Eliza și a fiilor săi. 

Cartea este mărturia unui mare scriitor care trebuie să sufere pentru că sunt indivizi care confundă ficțiunea cu realitatea. Sunt cei care transformă religia în ideologie, și asta se întâmplă cu musulmanii care fac din religie o ideologie agresivă și criminală. Salman Rushdie este un ateu care a renunțat la religie din motivele de mai sus. Nu este agreat de progresiști, nici de adepții lui Trump. Pentru că scriitorii nu sunt promotorii unor ideologii, ei sunt cei care scriu ficțiuni care ne fac să medităm despre noi și despre semeni.


Un comentariu: