sâmbătă, 22 iunie 2024

Balul pompierilor o capodoperă de Milos Forman

Nu știu cum, am citit ceva care amintea de Balul pompierilor lui Milos Forman. Eram convins că l-am văzut cândva pe la Cinematecă? Dar cred că mă înșel, acest ultim film al lui Milos Forman în Cehoslovacia, realizat în 1967 cu un an înainte de Primăvara de la Praga nu l-am mai văzut. Este un film al Noului Val cehoslovac. Filmul este o comedie în stilul lui Hasek (Văd că antrenorul Cehiei este tot un Hasek!), dar care îmi amintește și de Las Fierbinți. Acest film capodoperă este din seria de filme cu proști.

Într-un mic orășel din Cehia bătrânul comandant al brigăzii de pompierii a făcut 86 de ani și foștii lui subalterni vor să-i îi facă un cadou, un  topor de pompier de colecție într-o casetă. Pentru acest eveniment se organizează un bal. Este atmosfera orășelelor de provincie existentă și la noi, unde un bal era un eveniment deosebit. În plus se organizează o tombolă, alt eveniment foarte popular pe vremuri. La cehi este și tradiția fanfarei care face muzica balului. Forman face o explorare de de caractere și figuri. Pompierii sunt urâți, fetele din bal sunt urâte, contrazicând ce vedeam eu la mare în epocă la tinerele cehe și slovace. Bătrânii libidinoși vor să facă o selecție din bal ca să se aleagă regina frumuseții. Unele nu vor și sunt aduse cu anasâna, alta vine și spune că a plecat acasă ca să-și aducă costumul de baie și comitetul de pompieri examinează costumul de baie al tinerei. Problema tovarăși este că se fură! Se fură obiectele de la tombolă. Organizatorii decid să stingă lumina, ca să dea posibilitatea hoților să returneze obiectele, rezultatul este că și ce nu se furase se fură. Singurul care încercă să returneze este un pompier care voia să returneze toba de porc furată și care leșină de emoție.  Dar ca să fie balul pompierilor bal se produce un incendiu. Bătrânului care este victima incendiului i se oferă biletele de tombolă, dar el ar vrea niște bani! În fine după incendiu toată lumea pleacă și rămâne doar bătrânul  domn fost șef de pompieri. Și pompierii decid să-i ofere ei cadoul, dar caseta este goală, și toporul de pompier a fost furat!

Este un film realizat de un mare cineast!


2 comentarii:

  1. Se pare ca filmul ilustreaza o societate asemanatoare cu a noastra, unde ai zice ca tot ce se putea fura s-a furat. Se face caz sa fie luate masuri si, de fapt, se constata ca inca se mai poate fura si totul merge in continuare pana la ruina totala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi asta era logica furatului de la CAP furai de la stat pentru că nu exista decât un proprietar statul comunist care le furase pământul țăranilor. Mentalitatea a rămas vezi Las Fierbinți, când proprietatea e particulară.

      Ștergere