joi, 4 iulie 2024

Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă



În vacanța mea din Rethymnon, Creta mi-am luat trei cărți de citit. Nu au fost cărți voluminoase, dar lectură lor a fost o  mare plăcere.

Prima dintre ele este Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă. Bogdan Suceavă este un matematician merituos, profesor la Fullerton State University, California, dar este și scriitor de literatură.

Acest roman este de fapt o satiră a realității românești post decembriste. După opinia mea este inspirată și din romanul Maestrul și Margareta a lui Bulgakov. Pentru că în romanul rusului sunt descrise frământările post revoluționare ale scriitorilor ruși și mai apare și diavolul sub forma unui motan. Aici motanul este un agent secret al SRI. Agentul fusese prins de securiștii uzbeci și transformat în motan!

În Bucureștiul anilor 90 se înmulțesc sectele creștine. Și apare un profet care predică evanghelia și este suspectat că ar face minuni. Profetul se menține în arealul ortodoxiei creștine. Profetul este sprijinit și ajutat de un medic din Pitești și un profesor de astronomie, care ar fi demonstrat că sistemul solar este cu stea dublă pe care ar fi calculat-o, dar care nu a fost vizualizată. Pentru a sprijini acțiunea profetului profesorul scrie autorităților, Patriarhului, Ministerului Apărării. Primesc răspuns de la Ministerul Culturii care deschide o finanțare. Mai primesc sume de milioane de dolari și de la bogătaș din Emirate. Pe de altă parte apare o sectă tot ortodoxă condusă de un ieșean care se crede reîncarnarea lui Ștefan cel Mare și care este foarte agresivă și produce bătăi de stradă. Ștefan cel Mare este capturat de poliție și trimis la spital. După tratament și la întoarcere adepții sunt stupefiați că tipul spune că el este acum Ioan Vodă cel Cumplit. Adepții ștefaniști îl capturează pe profet și-l judecă în prezența unui episcop de la Patriarhie. Este chinuit și bătut dar chiar vor să-l suie într-o țeapă. De toate evenimentele astea se ocupă un colonel de la SRI de la la Direcția secte, care are infiltrat în secta profetului un agent, iar profetul supravegheat de agentul secret motan. Căpitanul care făcea legătura cu motanul are o viziune și devine adept al profetului lăsându-l de izbeliște pe motan. Acest motan are tentative de a aborda pe alții, dar tot cred că este dracu'! Colonelul este băgat la nebuni de un general tembel, care nu crede povestea cu motanul agent secret. 

Finalul este că profesorul de astronomie intră în politică pe valul de aderenți ai profetului dispărut.

Romanul încearcă să surprindă într-un mod satiric frământările și dezorientarea societății românești din anii 90.

Este un roman care trebuie citit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu