miercuri, 10 iulie 2024

Adâncul acestei calme creste de Bogdan Suceavă



Această carte a fost revelația vacanței cretane. 

Eseul Adâncul acestei calme creste - Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund a lui Bogdan Suceavă se ocupă de poezia lui Ion Barbu, pseudonimul marelui matematician român Dan Barbilian. Este după știința mea a doua tentativă a unui matematician, după cea a lui Basarab Nicolescu de a analiza poezia lui Ion Barbu. Acesta se pare că amuzat de eforturile prietenei sale, care era studentă la Filologie s-a apucat să cerceteze poeziile lui Iona Barbu. Bogdan Suceavă matematician, dar și scriitor face același lucru, analizând poeziile lui Barbu pornind de la matematică, geometrie. 

Pentru a lămuri aceste lucruri câteva cuvinte despre Programul de la Erlangen. Este propus de matematicianul Felix Klein atunci când a devenit profesor al Erlangen. Este legat de dezvoltarea geometriei și îl are ca principal vector pe norvegianul Sophus Lie. Mai sunt de apreciat și Elie Cartan, dar și matematicienii români Gheorghe Țițeica și Dan Barbilian. Ambii au lucrări în domeniul geometriei existând spațiile Țițeica și spațiile Barbilian. Dan Barbilian a fost interesat de dezvoltările făcută de marele matematician David Hilbert și s-a dus după el la Gottingen să facă un doctorat. Având probleme de sănătate a renunțat și s-a întors în România unde a făcut doctoratul și a devenit profesor la Universitatea din București. 

Bogdan Suceavă folosind elementele programului de la Erlangen observă că poeziile din Joc secund sunt în număr de 20 ca și numărul punctelor programului de la Erlangen. Suceavă face și analiza poeziilor detectând în ele trimiteri la noțiuni abstracte de matematică. 

Poezia ermetică a lui Ion Barbu nu mai este atât de ermetică după analizele lui Suceavă!

Cartea este o pledoarie o demonstrație de reflectare inteligentă a matematicii în domeniul umanistic al poeziei. 

Bogdan Suceavă enumără numele unor mari matematicieni care îmi sună cunoscut, dar matematica lor nu îmi mai este familiară, am abandonat-o după studenția inginerească. Cunoscută îmi este culegerea de matematică a lui Gheorghe Țițeica după care am lucrat cu folos în liceu.


5 comentarii:

  1. daca pentru intelegerea poeziei avem nevoie de matematicieni, atunci poezia este ratată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poezia lui Ion Barbu conține o doză mare de ermetism, care însă poate fi descifrată de un matematician care știe și poezie

      Ștergere
  2. Felicitări pentru preocupările dumneavoastră culturale și interpretările pertinente!

    RăspundețiȘtergere
  3. Întotdeauna am considerat matematica o știință misterios legată de muzică și poezie. Cineva aici a zis că dacă avem nevoie de matematică sa înțelegem poezia, aia nu e poezie. Chestia este că dacă înțelegi poezia sau nu este treaba ta, dar un matematician sigur o înțelege. Am avut ocazia să cunosc persoane cu experiență în matematica și toate aceste persoane știau să aprecieze muzica și poezia într-un fel unic, aproape magic. Poate fiindcă toți cunoșteau teoria coardei vibrante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu l-am avut ca profesor pe Barbilian. Era cam rotofei, cu trabuc
    si baston, A fost un mare poet si matematician, unde a dezvoltat
    "inele si ideale."

    Niculescu Basarab a fost coleg de facultate cu mine, in alt an
    Am audiat prelegerile lui.

    RăspundețiȘtergere