duminică, 28 iulie 2024

Scrisori către un tânăr romancier de Mario Vargas Llosa



Marele romancier și deținător al Premiului Nobel pentru literatură Maria Vargas Llosa este tentat dec teoretizare în roman și scrie acest eseu Scrisori către un tânăr romancier! Citind cartea, nu foarte voluminoasă mi-am reamintit de eseul Arca lui Noe al lui Nicolae Manolescu, care, acesta inspirându-se din literatura română teoretizează cele trei stiluri de roman: doric, ionic și corintic. 

Și Mario Vargas Llosa pentru a teoretiza asupra romanului se inspiră din literatura sud americană de limbă spaniolă, dar și din marele roman american. Se referă și la Noeveau roman francez care înceracă să revoluționeze romanul. 

Ca și Manolescu studiază tipul de narator: ominsicient, mai mulți naratori, un narator care nu se dezvăluie. Pentru a scrie roman se folosește persoana a treia singular, persoana întâia, romancierul este propriul narator, sau persoana a doua. 

Timpul este foarte important. Totul s-a petrecut în trecut, romanul se desfășoară în prezent, sau lucruri pot apărea în viitor. Altă caracteristică este realitate, obiectivă, neclară, sau fantastică. Este aici caracteristica romanului sud american, cea  a realismului magic, preluată apoi și de romancierii europeni sau americani.

Este o carte încântătoare, despre cum se scrie un roman


Un comentariu:

  1. Multumesc pt recomandare. Vargas Llosa face parte din favoritii mei.

    O duminica placuta!

    Peter

    RăspundețiȘtergere