duminică, 30 mai 2021

Final în cupele europene la fotbal














În această săptămână s-au petrecut cele două finale la fotbal în Europa. Prima finală Europa League a fost miercuri la Gdansk între Manchester United și Villareal, iar sîmbătă la Porto s-a disputat finala Champions League între echipele engleze Manchester City și Chelsea. Cei de la Digisport titrau eronat echipe britanice. Nu! Sunt echipe engleze, pentru că Scoția, și alte echipe din Marea Britanie au campionate separate.

Pronosticurile mele au fost Villareal și Chelsea. Recunosc că la finala Champions League am mizat în semifinale pe Real și PSG. M-am înșelat!

Duupă cum se vede aceste finale sunt afaceri între echipele grele din campionatele puternice și bogate din Euopa. Excepțiile precum Steaua București și Steaua Roșie Belgrad sunt o amintire. Prin noul, format doar echipele grele ajung la finale. Ele nu mai sunt campioanele țărilor respective. 

Totuși în Europa League s-a strecurat o câștigătoare, Villareal, dintr-un sat, cum spunea presa sportivă din Spania. Villareal este localitate o mică din regiunea Castellon din nordul Valenciei. Dar această echipă este antrenată de Unai Emery, expertul în Europa League, a mai câștigat două cu Sevilla. Probabil că Manchester United a pierdut pentru că a tratat cu aroganță mica echipă spaniolă. Și așa nu am avut câștigătoare numai din Anglia și Spania și-a spus cuvântul. 

În finala de aseară s-a desfășurat un meci extrem de tacticizat, jucat în viteză și cu accent pe angajamentul fizic. Chelsea a avut în Kante jucătorul esențial care a a fost pe tot terenul. Noul antrenor adus de Chelsea în iarnă, germanul Tuchel, dat afară complet neinspirat de către PSG a schimbat fața echipei. A adus-o de pe locul 13 unde o lăsase Lampard pe locul 4 și i-a pus în valoare pe jucătorii germani Werner și Havertz, aduși la începutul sezonului și neglijați de Lampard. Havertz a confirmat în finală marcând singurul gol al victoriei lui Chelsea în această campanie de Champions League. 

De cealaltă parte Guardiola nu a nimerit echipa și a fost învins. Este prima finală a lui Manchester City la Champions League. Chiar cu rezervele de valoarea titularilor City nu a reușit să-i surprindă pe cei de la Chelsea. 

De remarcat că Tuchel este al treilea antrenor după Klopp și Flick care câștigă titlul de Champions League. Se pare că stilul german de antrenament se impune.

Și acum că venii vorba de Klopp și Liverpool, echipa mea preferată demult de pe vremea când eram elev și Petrolul a înregistrat un rezultat istoric și unic, a învins pe Liverpool cu 3-1 la Ploiești în toamna lui 1966! Cam de atunci ploieștenii sunt fani Liverpool. Liverpool a avut un sezon de coșmar. După ce înainte de Crăciun erau pe primul loc, s-au prăbușit în iarnă și au luat bătaie de la cele mai slabe echipe din Anglia inclusiv retrogradatele. Ei care nu mai fuseseră învinși pe Anfield Road au luat bătaie aproape de la toți. Doar că spre final s-a produs miracolul și după vreo 5 victorii succesive au terminat pe locul trei.

Cealalată echipă favorită, Real Madtris a avut un sezon mai ciudat, victorii greu obținute, o revenirea spectaculoasă, spre final, au stat mereu în ceafa lui Atletico Madrid, care a câștigat merituos campionatul Spaniei. 

A fost o primăvară fotbalistică agitată și au câștigat echipele cu moral mai bun.

Felicitări lui Villareal și lui Emery care va juca în Champions League, aducând satul la oraș hahahaha!

Felicitări lui Chelsea și lui Tuchel pentru câștigarea Champions League!


2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentatorii englezi ai finalei Man City - Chelsea au numit-o inspirat "rhapsody in blue" referindu-se la culoarea echipmaentelor echipelor ... in rest, un meci tipic de Premier League in care Man City a parut "gazda" iar Chelsea a mizat castigator pe contraatacuri ...

    RăspundețiȘtergere