marți, 25 mai 2021

Rope of Sand și Frăția Trandafirului - 2 filme




















Rope of Sand

Este un film vechi din 1949. Ce mi-a atras atenția era distribuția, erau protagoniștii din filmul Casablanca.

Culmea că filmul pare a fi o variantă a filmului Casablanca, diferența că în loc de Humphrey Bogart, protagonistul filmului este Burt Lancaster, un tânăr actor atunci. 

Scena este tot Africa. De data asta sudul Africii. Suntem undeva în Namibia, care atunci era sub mandatul Marii Britanii. Este o zonă litorală unde se găsesc diamante. Poliția firmei care exploatează diamantele din Diamanstadt este Paul Vogel, adică Paul Henreid, partenerul antifascist al lui Ingrid Bergman în Casablanca. Este personajul negativ al filmului. Re El este comandantul poliției casupraveghează zona  proprietate a firmei conduse de Martingale, adică Claude Rains, polițistul din Casablanca. 

Personajul principal al filmului este ghidul de vânătoare Mike Davis interpretat de Burt Lancaster. Vânătorul care era însoțit de Mike Davis intră în zona interzisă și gasește diamante, dar fiind deșert este aproape mort. Davis încearcă să-l salveze, dar este prins de Vogel și bătut, vânătorul murind de sete. După doi ani Davis se întoarce cu scopul de a lua diamantele ascunse în deșert. 

Pe fir intră și frumoasa Suzanne Renaud care se îndrăgostește de Davis dar este curtată și de Vogel. Davis umblă prin cârciumi unde de dă peste un bețivan smart guy, Toady interpretat de Peter Lorre, alt actor din Casablanca.

Davis găsește diamantele, este bogat și rămâne cu frumoasa  Suzanne. Asta ar fi diferența dintre cele două filme, dar mie mi s-a părut frapantă asemănarea cu originalul Casablanca.















Frăția Trandafirului

La ce sunt bune romanele de spionaj pe care le citesc? Păi dau de alți scriitori de romane de spionaj, cum este David Morell. Acesta a scris un roman ecranizat în 1989 numit Brotherhood of the Rose - Frăția Trandafirului. Filmul a fost făcut pentru televiziune și mi-au amintit de filmele pe care le vedeam la video la sfârșitul anilor 80. Este un amestec de film de acțiune și de siropos romance. 

Ce este curios că acolo apar doi orfani crescuți de Eliot, un șef CIA interpretat de Robert Mitchum. Asta mi-a amintit de poveștile cu gărzile de corp securiste ale Ceaușescu. 

Cei doi  orfani sunt un evreu, Saul (Peter Strauss) și irlandezul Chris (David Morse). Chris pleacă la mânăstire după o acțiune ratată, iar Saul este pus de Eliot să comită un act terorist ca și cum ar fi făcut de Mossad! 

Saul este urmărit să fie executat de CIA, dar scapă și împreună cu Chris încearcă să se răzbune pe Eliot. Saul este ajutat de iubita sa colonel Mossad, Erica interpretată de Connie Selleca. Cam toți actorii sunt specializați în roluri de seriale de televiziune. 

De fapt ideea filmului este acordul Abelard, cu sanctuare unde spioni din toate serviciile puteau locui fără a avea probleme. Asta mi-a amintit cumva că filmul l-am văzut, dar îmi amintesc doar de un sanctuar din Noua Zeelandă.

Finalmente Saul se răzbună, nu îl omoară pe Eliot, dar îi aruncă în aer dosarele compromițătoare ale politicienilor americani. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu