miercuri, 12 mai 2021

Zidul Berlinului în Spy City - serial de spionaj















Presupun că sunt destui care nu prea agrează faptul că fac reclamă la filme și seriale de spionaj, dar  recunosc că e un gen care mă interesează.

Aș fi putut să fac cronica la Nomadland cu grămada de premii Oscar. Un film trist cu o femeie căreia i-a murit bărbatul, fabrica unde muncea s-a închis și și-a luat o dubiță pe care a transformat-o într-un fel de rulotă cu care bate vestul Americii să găsească de lucru, asta după Marea Criză din 2008. Film cu o mare actriță de compoziție Frances McDormand și cu mulți figuranți actori reali dintre cei care trăiesc drama pierderii locului de muncă și a veniturilor. 

Ei bine am descoperit acest serial german în 6 episoade care are povestea inspirată parcă din romanele de spionaj ale lui John Le Carre, cel mai important scriitor al genului, un continuator mult mai subtil al lui Ian Fleming, autorul lui James Bond.

În romanele lui John Le Carre  sunt spioni englezi care acționează în Germania democrată a anilor 60-80. Și aici scenariștii au în centru evenimentele care au loc în vara anului 1961 când, în 13 august se începe construcția Zidului Berlinului. 

Berlinul postbelic are o situație specială. El se află în centrul zonei de ocupație sovietice și este împărțit la rândul lui în 4 sectoare: sovietic, american, britanic și francez. Dacă în Berlinul de Est se construiește socialismul conceput de ciubota sovietică, în celelalte sectoare ale Berlinului de Vest supraviețuiește capitalismul. Este vara lui 1961 și în Berlin se poate trece încă fără probleme din est în vest. 

Personajul principal agentul Fielding Scott (Dominic Cooper) livrează unui agent într-o toaletă din Berlinul de Est un plic galben. Totul degenerează, intră un îngrijitor care este executat de agent care încearcă să-l omoare și pe Scott. Scott după luptă îl ucide pe agent și constată că era tot britanic! Asta aruncă o umbră grea asupra lui Scott. 

El este retrimis la Berlin să-l scoată din Est pe un fost prieten german, care lucra la un proiect pentru sovietici de giroscop care controla rachetele.

Toți trăiau într-o atmosferă generală de suspiciune, era cunoscută situația că înalți oficiali din spionajul britanic erau agenți sovietici.   

Scott este implicat într-o relație amoroasă cu Severine Bloch, agentă a spionajului francez. Sunt tot felul de întâmplări în care sunt implicați spioni britanici, francezi și mai ales americani. Dar peste tot dai de spionii sovietici, aici colonelul Subkov și generalul Victor Kovrin. Mai sunt și secretarele nemțoaice din Est ale serviciului MI6 și ale KGB care și ele fac spionaj în dorința de fugi în Vest. 

Scott este mereu în pericol este suspectat și de colegii de la MI6 și de americani. 

Sovieticii nu se feresc să folosescă foști naziști pentru a-și atinge scopurile. Un rol important îl are o fotografă est germană Ulrike Faber (Johanna Kovalek). 

Serialul are o desfășurare uneori statică, dar starea de tensiune este bine întreținută.

Colac peste pupăză cheia pare a fi la Beirut. De ce? Păi aflați vizionînd serialul. 

Finalul este trist suntem în 13 august 1961 și cei din Est se văd separați de cei din Vest de sârma ghimpată care precede zidul.

Regizorul portughez care lucrează în Germania Miguel Alexandre a filmat în Cehia lângă granița cu Germania exterioarele și a folosit și actori cehi. Serialul este în limba engleză, dar se vorbește mult în germană, normal suntem la Berlin, în franceză și normal că suntem și pe la sediul KGB, în rusă. Acțiunea serialului este precedată de inserturi din documentare ale epocii atât din Berlinul de Vest cât și cel din Est. Vezi turnul înclinat bombardat al bisericii de pe Kufeurstendamm din Vest.

Îl recomand celor care vor să vadă un film de spionaj reușit. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu