marți, 4 mai 2021

O istorie a Orientului Apropiat in Antichitate (cca 3000–323 i.Hr.) - Marc Van De Mieroop


Am început să citesc acest tratat de istorie de câteva săptămâni. Aparține unui profesor de la Columbia University și pare a fi chiar un manual de istorie antică istoria. Profesorul Van De Mieroop este belgian, descendent dintr-o veche familie flamandă din secolul al XIII. 

De ce este interesantă această carte?

Pentru că analizează istoria Orientului Apropiat, unde s-a născut în Sumer scrierea acum 5000 de ani. De fapt asta marchează inagurarea istoriei, care corespunde documentelor scrise, cele întâmplate înainte fac parte din preistorie, unde sunt doar artefacte, dar nu documente.

În Mesopotamia între cele două râuri fluvii Tigru și Eufrat s-a dezvoltat o civilizație favorizată de clima favorabilă și apa necesară agriculturii. Aici ca și în Egiptul Nilului vânătorii culegători, deveniți păstori s-au transformat în agricultori devenind sedentari. Dezvoltarea agriculturii a fost favorizată de precipitațiile suficiente în partea superioară a cursul râurilor și a canalelor de irigații în cea inferioară, sudică. 

Agricultua care  a sedentarizat pe oameni a deschis si drumul spre o civilizație urbană a orașelor. Centrul geografic al acestei regiuni a fost Babilonia cu centrul la Babilon, Ur, Uruk.

Agricultura și traiul la oraș a necesitat documentarea recoltelor. Și așa a apărut scrierea cuneiformă pe tăblițe de lut  și matematica pentru evaluarea recoltelor. Orașele și proprietatea terenurilor agricol au favorizat segregarea socială și apariția aristocrației și a conducătorilor religioși și politici care au fost regii. Prima civilizație a fost cea a Sumerului, apoi Akkad. Zona avea în compunerea o seamă de popoare și civilizații. Foarte cunoscute au fost cele al Babiloniei de la care avem moștenirea codului de legi a lui Hamurabi din secolul  XVIII î.Hr.. Mai sunt acolo și a statul Mitani în sud vestul Iranului de azi. În Anatolia s-au dezvoltat Statul Hitit și apoi Urartu din care derivă Armenia de azi.

Un prim stat imperiu a fost cel al Asiriei din secolele X-VII î. Hr.. stat extrem de agresiv. După păbușirea Asiriei locul i-a fost luat de Imperiul Neobabilonian având ca personaj cunoscut pe Nabucodonosor al II-lea, care i-a exilat pe evrei din Iuda și Samaria în Babilon. Dezvoltarea Imperiului Persan sub Cirus în secolul a VI-lea î. Hr. a învins pe babilonieni și a permis evreilor reîntoarcerea înapoi și refacerea Templului în Ierusalim. Vechiul Testament - Biblia este una din sursele istoriei acestei regiuni. 

Imperiul Persan a a fost o prima mare formațiune geografică a antichității. Se întindea din Valea Indusului până în Anatolia supunînd orașele ioniene - grecești, iar în sud persanii au cucerit Egiptul și Nubia africană. Pentru a adimnistra acest imperiu imens persanii au împărțit teritoriul în 20 de satrapii cu guvernatori satrapi de origine persană. Reegele Darius care a cucerit Tracia a intrat în conflicat cu grecii care l-au învins la Marathon în 490 î. Hr. Apoi 10 ani mai târziu la Salamina regele persan Xerxes suferă o înfrângere majoră. 

Cel care dă o lovitură decisivă Imperiului Persan este Alexandru cel Mare care în anii 334 î. Hr. Începe o campanie de cucerirea a Imperiului Persan. Alexandru cel Mare stâpânește Grecia unificată de tatăl său Filip al II-lea și cu ajutorul unei armate superioare, a falangei macedonene învinge pe perși și formează al doilea Imperiu Mondial Macedonean al antichității. După moartea lui Alexandru în 323 î. Hr. imperiul său se dezagregă în mai multe formațiuni statele conduse de generalii săi. Centrul săiu era Regatul Seleucid care cuprindea Mespotamia, Siria și Israelul. 

Așa se termină istoria antică a Orientului Apropiat, civilizația eleneistică marcând o nouă etapă a istoriei acestei regiuni.

Este o carte intersant[, care abundă în descrieri ale numeroaselor populații ale acestei zone geografice, a civilizației, a culturii, literaturii și a controverselor istorice ale acestei arii de civilizație materială de unde începe istoria lumii. 


4 comentarii:

  1. Joe, tu zici: Un prim stat imperiu a fost cel al Asiriei din secolele X-VII î. Hr.. De ce nu esti tu mai atent cand citesti o carte? Toata lumea stie ca imperiul cel mai vechi (foarte intins) fost cel akkadian, sau sumero-akkdian. Ia de-aici
    The Akkadian Empire (/əˈkeɪdiən/)[4] was the first ancient empire of Mesopotamia after the long-lived civilization of Sumer. It was centered in the city of Akkad /ˈækæd/[5] and its surrounding region. The empire united Akkadian (Assyrian and Babylonian) and Sumerian speakers under one rule. The Akkadian Empire exercised influence across Mesopotamia, the Levant, and Anatolia, sending military expeditions as far south as Dilmun and Magan (modern Bahrain and Oman) in the Arabian Peninsula.[6]

    During the 3rd millennium BC, there developed a cultural symbiosis between the Sumerians and the Akkadians, which included widespread bilingualism.[7] Akkadian, an East Semitic language,[8] gradually replaced Sumerian as a spoken language sometime between the end of the 3rd and the early 2nd millennia BC (the exact dating being a matter of debate).[9]

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa fie mai clar, iata detalii despre intemeitor si perioada de glorie a acestui imperiu.

    The Akkadian Empire reached its political peak between the 24th and 22nd centuries BC, following the conquests by its founder Sargon of Akkad.[10] Akkad is sometimes regarded as the first empire in history, though the meaning of this term is not precise, and there are earlier Sumerian claimants.[11][12]

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok, este un punct de vedere!
    Imperiul sumero akkadian se reducea la Mesopotania, Babilonia a primului Sargon.
    Primul imperiu multinațional este cel Asirian. Pentru că includea mai multe nații și populații se întindea în Mesopotamia, Anatolia, Siria, Palestinali Iranul de Vest.
    Este punctul de vedere al lui Van De Mieroop.
    De fapt primul ipmeriu adevărat a fost cel Persan, urmat de cel al lui Alexandru cel Mare.
    Doar romanii au mai fost în stare să mai realizeze un imperiu care să cuprindă Europa, Egiptul și Orientul Apropiat, fără Persia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam asta este / a fost si va fi soarta marilor civilizatii ale lumii. Sunt napadite de tot felul de cuceritori , si cu timpul ajung cam cum este acum tinutul dintre Tibru si Eufrat. Nu stiu cum au reusit chinezii sa se salveze !Nici mongolii , nici europenii si nici japonezii nu iau distrus asa de tare. Probabil datorita demografiei,

    RăspundețiȘtergere