miercuri, 3 februarie 2021

Druk - beat film danez




Am văzut acest film despre care citisem în Dilema veche, dar nu am înțeles mare lucru.

Filmul se numește Druk, în engleză Another Round. Am găsit mai nimerită traducerea directă din daneză care înseamnă beat! Este vorba de sindromul nordicilor, a scandinavilor, dar nu numai, britanici englezi și scoțieni care apar ca fiind cei care s-au îmbătat anul trecut cel mai des, fără a-i uita pe ruși cu celebrul Moscova Petușki. Dar nordicii muncesc de rup ca în weekend să se îmbete cât mai mult. Bețivăneala nu ne este nici nouă străină!

Filmul care a concurat la Cannes și a câștigat o grămadă de premii îl are ca personaj principal pe profesorul de istorie Martin  în interpretarea lui Mads Mikkelsen. Recunosc că îmi place foarte mult acest actor, văzut prima dată în Cazino Royale în rolul ticălosului Le Chiffre, dar pe care l-am văzut în interpretări de mare finețe și nu numai, de exemplu reclama excelentă la berea daneză Carlsberg.

Povestea începe când Martin participă la ziua lui Nikolaj, coleg de catedră la un liceu din Danemarca. Acolo se întâlnește cu Peter proful de muzică și Tommy proful de sport.  Nikolaj le spune că un filosof norvegian spune că omul are nevoie de alcool ca să ajungă la 0,5% și atunci este fericit și împlinit. Și cei patru încep un program experimental de bețivăneală. Un îngrijitor îi dă în gât pentru că descoperă în vestriarul de bărbați sticle de băutură. 

Cam toți au probleme cu soțiile, Martin, un lider cu Anika, asistentă medicală în ture de noapte de care s-a îndepărtat și cu doi băieți adolescenți.

Într-o zi Martin le propune un test elevilor care sunt în anul terminal și niște hăndrălăi un test. Cu cine ar vota, cu un olog, cu un bețiv sau cu un erou de război decorat. Toți votează cu ultimul! Care este Hitler! Ceilalți fiind Roosevelt, și Churchill!

De fapt tinerii participau la un concurs în care ocoleau un lac și consumau o ladă de bere, fiind depunctați dacă vărsau.

Beția îl duce la separarea de soție pe Martin. Toți realizează că au devenit bețivi și decid să redevină sobri, cu excepția lui Tommi profesorul de sport devenit un alcoolic, dat afară din școală. Era un excelent antrenor de fotbal la piticii din clasa I. În paranteză Danemarca a fost campioană a Europei. Și așa bețivul de Tommi își ia câinele se urcă în barca proprie și se îneacă. Prietenii îl conduc pe ultimul drum!

În final au loc examenele de bacalaureat. Profesorul Peter îl convinge  pe unul dintre elevi să ia o dușcă ca să-și facă curaj și așa el argumentează din filosoful național Soren Kirkegaard despre eșec în care el se dă ca exemplu și ia examenul! Spre deosebire de ai noștri care au copiat tocile englezești, absolvenții danezi care au luat bacalaureatul își pun niște șepci albe cu cozoroc roșu și organizează o petrecere în niște camioane și cu o baie de alcool. E finalul trist și kitsch al petrecerii în care Martin bea și dansează.

Filmul lui Thomas Vinterberg este o tragicomedie excelent interpretată care te pune pe gânduri.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu