sâmbătă, 27 februarie 2021

Deutschland 86 - un James Bond est-german

Spuneam în ultima mea postare despre  prima serie a acestui serial denumit Deutschland 83 că este un excelent serial de spionaj. Ei bine noua serie Deutschland 86 mi-a depășit orice așteptări.

Suntem în 1986, a trecut vremea lui Brejnev și Andropov și în URSS este Gorbaciov iar DDR este în faliment! Sunt lipsuri, dar cum subliniază oficialii STASI, nu ca în România?!!!!! Deci România devenise deja un reper al falimentului total al comunismului.

Spionul Martin Rauch (Jonas Nay) este expediat tocmai în Angola, în Africa să-i învețe pe orfani limba germană! Mătușa lui Lenora o tulise în finalul serialului precedent tocmai în Africa de Sud și se ocupa de trafic de arme. 

Markus Fuchs, care îl impersonează pe faimosul spion șef al DDR Markus Wolf se ocupă de procurarea de valută, coordonându-l pe Schweppenstette. O stea în devenirea a spionajului dederist a devenit Anett, fosta iubită a lui Martin Rauch și se ocupă de tot felul de afaceri murdare. 

Pentru a realiza traficul de arme cu albii din Africa de Sud Lenora îl aduce pe Martin. Martin strică afacerea cu sud-africanii și reorientează armele spre facțiunea comunistă MPLA din Angola. Pentru a aduce aceste arme în Angola Lenora și Martin apelează la mercenarul Gary Banks, dar acesta  îi duce pe Lenora și Martin la Sawimbi, șeful UNITA, apropiat de Africa de Sud. Așa că aranjează intrarea în rafinăria stăpânită de MPLA ca să o arunce în aer. Afacerea este sabotată de Martin, dar este împușcat de un snaiper. Lenora fuge, dar Martin este salvat de Banks și dus în Libia. Aici libienii îi cer să devină suport în acțiuni teroriste. Fuge și de aici cu ajutorul lui Banks și este recuperat de dentista Brigitte Winkelmann cu care se încurcă amoros și pleacă împreună la Paris. Aici serviciile secrete franceze, americane, engleze și vest germane sunt alertate de un iminent atac terorist făcut chiar de către Martin. Se invocă faptul că atacul ar putea avea loc la hotelul Voltaire din Paris, dar sunt mai multe acolo și în ultimul moment Martin realizează că Voltaire este un hotel în Berlinul de Vest. Atentatul are loc însă într-un club de gay vis a vis pe unde se preumblă și fiul generalului Edel. Martin prin intermediul lui Brigitte devine spion vest german și este schimbat contra unor dizidenți. Lista este aprobată de Anett, care îi dă drumul sorei lui Thomas,  fostul iubit și dizident ajuns în vest. Sora este medic de elită care detectează niște porcării puse la cale de Anett privind testarea în DDR a unor medicamente vestgermane cu efecte secundare periculoase. Femeii i se dă drumul, dar fără soț și cele două fiice. 

Martin sabotează și un ultim trafic  de arme  prin intermediul unui vas de croazieră. El se decide să își aducă fiul în vest și să o predea pe mătușa Lenora spionajului vest-german. În ultimul moment le trimite în Berlinul de Vest pe fiicele sorei lui Thomas și el  rămâne un soț model cu securista Anett și fiul lor Max!

Martin se comportă ca un autentic James Bond, aici realizatorii se înspiră clar din personajul interpretat de Daniel Craig, agent de teren, dar și cu aventuri amoroase și cafteli mortale. 

Serialul redă foarte bine atmosfera de speranță și disperare a celor care vor să fugă în Vest, atmosfera apăsătoare a ultimilor ani ai comunismului. Cine îl vede se vindecă de nostalgiile pe care le-ar prezenta comunismul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu