miercuri, 24 februarie 2021

Deutschland 83 excelent serial de spionaj


Am văzut prima serie a acestui excelent serial de spionaj. Suntem în 1983, când isteria antinucleară atinse culmi negândite. Americanii erau pe cale să instaleze în Germania Occidentală rachetele Pershing. Un semn ala acestei isterii l-am constatat și eu la Praga unde am fost în interes de serviciu în primăvara lui 1983. Intrând pe malul Vltavei într-o clădire monumentală am constatat că era Facultatea de Filosofie a Universității pragheze. Era un afiș în cehă anti-Pershing pe care l-am smuls și aruncat. Eram un anti-sovietic și anti-comunist convins, hrănit zilnic de Europa Liberă. 

Serialul îl are în centru pe tânărul ofițer DDR-ist Martin Rauch (Jonas Nay). Mama lui, Ingrid Rauch  l-a crescut singură, este profesoară, are nevoie de un transplant de rinichi. Martin este combinat cu o tânără profesoară, Anett pe care o lasă gravidă. Lenore Rauch, mătușa lui este securistă, este la ambasada DDR din Bonn. Și profitând de asemănarea frapantă lui Martin cu Moritz Stamm, ofițer ce trebuia să devină aghiotantul generalului Bundeswehr Edel, securiștii est germani îl elimină și-l înlocuiesc cu Martin Rauch. 

Cât lipsește Martin Anett se încurcă cu Thomas, un coleg de al ei. Thomas este asociat cu mama lui Martin și răspândesc cărți samizdat, interzise de autorități. Avantajul est-germanilor este că aceste cărți erau editate în Germania Occidentală, la noi l-am citit pe Orwell în original, sau pe Soljenițîn tradus în engleză. Anett îi dă în gât pe Ingrid și Thomas cu biblioteca interzisă. Anett devine informatoarea lui generalul securist STASI Schweppenstete, care îl coordona pe Martin/Moritz, fiind fost profesor la universitate al lui Ingrid și de fapt tatăl lui Martin. Amestec perfect între securiști și opozanți!

În Germania Occidentală sunt mari probleme în familia generalului Edel. Fiul este locotenent major la unitatea tatălui, dar anti-război, iar fiica este hippy. Este rezultatul educației anti războinice din Germania Occidentală! 

Martin în Germania este coordonat  de profesorul Tischbier, spion STASI care coordona acțiunile anti-război și anti americane din Germania Occidentală. Cum se vede Germania Occidentală este infestată de spioni STASI, având avantajul că sunt aceeași națiune. Martin reușește să procure o analiză NATO care spunea că un război nuclear nu este posibil a fi câștigat. Schweppenstete care primește analiza pe care o falsifică ca și cum NATO se pregătește de un război nuclear. Isteria crește și sovieticii se pregătesc să lovească primii în unor manevre militare în Germania Occidentală. Martin se muncește să-i convingă pe cei de la STASI să oprească atacul nuclear. În acest sens își revelează faptul că este spion generalului Edel, rugându-l să oprească manevrele NATO, apoi revine în DDR și în ultimul moment oprește acțiunea isterică sovieto-dederistă.

Finalul este trist! Edel se sinucide din cauza acțiunilor nesăbuite ale fiului și a  faptului că a avut un spion aghiotant. Ingrid mărturisește la STASI că este posesoarea bibliotecii interzise, iar Thomas, arestat este expulzat în Vest. Anett devină agentă STASI, iar Martin nu mai are niciun viitor în DDR!

Film extrem de bine făcut, cu aerul autentic al vremurilor când toți erau spionați, cei mai mari dușmani ai DDR fiind proprii cetățeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu