joi, 4 februarie 2021

Rise and Kill First - Ridică-te și ucide primul Ronen Bergman









Această carte am văzut-o la prietenul meu Radu V. Era o carte groasă și se ocupa de serviciile secrete israeliene. Am căutat-o și am găsit originalul în limba engleză, limbă în care a fost scrisă cartea. Ronen Bergman este ziarist  la cel mai popular cotidian izraelian Yediot Aharonot dar scrie și pentru The New York Times. Cartea a început să fie scrisă prin 2010 ca să fie terminată prin 2017. Autorul s-a documentat foarte mult, a fost în contact cu penultimul șef al Mossad, serviciul de spionaj extern. A făcut documentare și la Shin Bet serviciul de securitate intern, AMAN serviciul secret al armatei IDF ( Israelian Defence Force). 

Ronen Bergaman a urmărit marile succese ale Mossad prin anii 60, prin aducerea în Israel a lui Adolf Eichmann, organizatorul Holocaustului. Apoi operațiunea de eliminare a organizatorilor răpirii sportivilor israelieni de la Olimpiada de la Munchen din 1972. Mossad este considerat acum cel mai performant serviciu secret  extern din lume. El este comparat cu CIA cel mai mare serviciu de spionaj din lume, sau cu KGB sovietic. De ce acest succes. Eu aș spune că totul se datorează situației speciale a poporului evreu care timp de 2000 de ani au trăit în diaspora. Astfel evreii europeni au trăsături europene, cei din nordul Africii și Orientul Mijlociu sunt la fel ca arabii, originea lor fiind semită ca și aceștia.

IDF a devenit în cursul celor 72 de ani de existență cea mai puternică armată a Orientului Mijlociu. Ei au înfrânt forțele reunite ale vecinilor arabi în decursul mai multor războaie. Ei au ocupat după Războiul din 1967 Sinaiul egiptean, Înălțimile Golan din Siria și partea Palestiniană arabă. Atunci au putut evreii să se roage la Zidul Plângerii din Ierusalimul de Est. După Războiul de Yom Kippur din 1973 Israelul a stabilit pacea cu Egiptul și a returnat Sinaiul egiptenilor. Dar a rămas contenciosul cu palestinienii.

Liderii israelieni au realizat că un război total cu vecinii, mai ales este cvasi imposibili cu palestinienii care au început să folosească acțiunile cu teroriști sinucigași și alte acțiuni teroriste. Din acest motiv liderii politici au decis împreună cu serviciile secrete că cel mai bine este să elimine pe inițiatorii acestor acțiuni teroriste. Este preceptul menționat în Talmud că mai bine: Ridică-te și ucide primul! 

Pentru aceste acțiuni s-au mobilizat în primul rând Mossadul care acționa pe plan extern, dar și Shin Bet care are responsabilități în teritoriile palestiniene. În fâșia Gaza a luat ființă organizația politică, dar și teroristă Hamas care acum conduce Gaza. Ei au fost cei care au organizat cel mai multe acțiuni teroriste sinucigașe în Israel. O altă problemă complicată a fost apariția Hezbollah, organizația teroristă șiită din Liban, care este sponsorizată de Iran. Dacă până în 1979 în timpul șahului Israelul și Iranul erau în bune relații de colaborare împotriva arabilor, Iranul a devenit cel mai vehement inamic al Israelului și sponsor al terorismului anti-israelian. O altă mare problemă a fost Libanul unde s-au refugiat conducătorii palestinieni în frunte cu Yasser Arafat.  Așa că Mossadul trebuia să acționeze în condiții extrem de vitrege atât în Liban, cât și în Siria. Israelul lui Ariel Sharon a invadat Libanul dar a trebuit să se retragă  și a fost considerată o înfrângere din cauza Hezbollah. 

Sunt notorii și chixuri date de Mossad. Un mare scandal a fost o acțiune de eliminare a unui lider terorist din Lilehammer în Norvegia, care s-a dovedit că ținta era falsă, era un biet bucătar marocan. 

Alt eșec a fost încercarea de a otrăvi un lider palestinian în Siria, agenții au fost arestați și au trebuit să-i dea antidotul ca să fie eliberați.

Alt insucces a fost acțiunea din Dubai în care s-a reușit să fie otrăvit un lider palestinian, dar acțiunea a revelat că agenții au folosit pașapoarte false ieșind un scandal internațional.

Autorul laudă acțiunile acestor servicii secrete dar are atitudini foarte critice la adresa unor prim miniștri israelieni. Cei mai criticați sunt Ariel Sharon și ai ales Benjamin Netanyahu. Acesta plănuia să atace militar Iranul, acțiune sinucigașă.

Am aflat cu surprindere că drona - avionul fără pilot este o invenție israeliană.

Cartea este foarte groasă se citește cu interes, unele acțiuni de spionaj întrec ficțiunile de tip James Bond, de unde arta copiază viața. 

O recomand celor interesați de romanele de spionaj. 



2 comentarii:

  1. In romana o ai ? Sunt interesat,,,doru marcu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.libris.ro/ridica-te-si-ucide-primul-ronen-bergman-RAO978-606-006-386-5--p20783257.html?gclid=Cj0KCQiAmfmABhCHARIsACwPRACNspGxU1uPVYadEFkO-wkbHDobOuygaWghKMwsXxqm7SxqVGSx7gsaAlHLEALw_wcB
      uite aici adresa de unde poți să o comanzi!

      Ștergere