joi, 11 februarie 2021

30 de arginți - serial spaniol




















Îl văzusem pe site-uri pe 30 Monedas, dar am pregetat. Pentru că era calificat drept horror.

Serialul este inspirat din evanghelii, de fapt dintr-un moment fundamental al dogmei creștine, trădarea lui Iuda!

Iuda a primit pentru trădarea lui Iisus 30 de arginți. Acest fapt a dus la arestarea lui Cristos și la crucificarea și moartea lui, ca apoi să se întâmple după 3 zile ÎNVIEREA, dogma fundamentală a creștinismului. 

Filmul în generic prezintă scenele crucificării, parcă scoase din filmul lui Mel Gibson Passion of Christ. Iisus este chinuit, biciuit, bătut. Ce este interesant în acest generic este că soldații romani au albeața pe ochii, orbi la chinurile lui Cristos. Apoi apare Iuda care primește cei 30 de arginți, dar văzând chinurile lui Cristos are remușcări și finalmente se spânzură!

Serialul are un aer horror, soția văzând niște scene s-a cam speriat. Recunosc că subiectul m-a pasionat și l-am urmărit cu sufletul la gură. Dar uite ce scrie un evaluator IMDB:

Is a good show, story grows with each part. Rating is so low because the world is full of idiots who cannot read! Read some subtitles...and we wondering why Capitol was conquered by some "briliant" people.

Adică serialul e bun, dar slab cotat pentru că sunt destui tâmpiți care nu sunt în stare să citească subtitlurile (filmul este în spaniolă!) și d'aia au fost atâția "inteligenți" care au invadat Capitoliul!

În centrul poveștii se află Padre Vergara (Eduard Fernandez), preot în satul Pedraza din districtul Segovia, în Spania, în apropiere de Madrid. Acest sat este pe un deal și seamănă cu o cetate. Vergara are o istorie tulbure, a fost la seminarul de la Vatican, este boxer și bătăuș, a făcut exorcizări. Din exorcizarea unui anume Giacomo în Italia acestuia i-a ieșit o monedă antică, probabil una din monedele primite de Iuda. Și de aici tot horrorul! 

Este curent în creștinism și poate și mai mult la catolicii spanioli, care au inventat Inchiziția prezența diavolului printre noi, care ne tentează și ne pedepsește. Ei bine această parte diabolică din oameni vor să regăsească cele 30 de arginți, care le vor da puteri anormale, precum ar fi Chivotul Legii, din filmele lui Spielberg.

Alături de Vergara apar în film medicul veterinar frumoasa Elena (Megan Montaner), primarul Paco, soția lui Merche și sergentul Lagunas de la Guardia Civil - jandarmeria spaniolă. 

Elena ajută o vacă care naște un copil! Și de aici toate nebunelile. Padre Vergara îi dă moneda Elenei care să nu fie găsită de discipolul diavolului. Acesta este colegul lui de seminar Cardinalul Santoro care a ajuns să să-l captureze pe papă. Deci Santoro ajutat alți diabolici ajung să procure 29 de arginți și rămâne doar moneda lui Vergara. Și așa încep tot felul de aventuri ale acestor personaje. Vergara ajunge la Vatican și prietenul lui și fostul lui coleg de seminar îl avertizează despre planurile diabolice  lui Santoro. El ajunge să se ascundă în Alep în Siria în mijlocul unui război. Până la urmă mașinațiile diabolice reușesc,  moneda ajunge la Santoro, cu ajutorul soției primarului Merche. Și acesta se poate încorona papă chiar în Pedraza. Cu un efort suprem Padre Vergara care este înjunghiat chiar cu lancea cu care a fost înjunghiat Cristos (care se află la Schatzkammer, la Hofburg, Viena, am văzut-o!) reușește să-l apuce pe Santoro și se prăbușesc din vârful unui castel unde se desfășura ceremonia și tiara cu cele 30 de arginți se face praf și toți aleragă să apuce o monedă. 

Finalul este cam în coadă de pește. Merche apucă o monedă și pleacă împreună cu un alt cardinal diabolic. Poate o continuare?

Recomandarea IMDB spune de ce merită văzut serialul. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu