vineri, 20 martie 2020

The Coldest Game un film de spionaj

Netflix m-a surprins cu câteva filme foarte bune, mult mai bine făcute decât marile companii cinematografice.
Am văzut The IrishmanSpenser Confidential și iată acum acest film de spionaj: The Coldest Game.

Filmul se petrece în octombrie 1962 în vremea crizei rachetelor din Cuba. Încă odată subliniez că acest eveniment considerat cel mai aproape de un război nuclear nu a fost public în România. Puteam muri ca niște șoareci fără să avem habar.

În centrul acestor evenimente complementare se află în film Joshua Mansky (Bill Pullman) un matematician genial, cam bețiv, care-și câștigă paharul de alcool cu jocuri de noroc la care este expert.  Mansky a fost în echipa lui Oppenheimer în Proiectil Manhattan. El este însă și un formidabil jucător de șah. 
În perioada crizei se disputa finala campionat mondial de șah între un jucător american și unul sovietic. Dar campionul american moare subit și trebuie înlocuit de singurul jucător care l-a învins pe campionul american, acesta fiind Joshua Mansky.

Campionatul va avea loc în Varșovia în celebrul cadou făcut Varșoviei de Stalin, Palatul Culturii și Științei!
Mansky este informat că de fapt  este în mijlocul unei periculoase afaceri de spionaj. Americanii trebuie să primească informații prețioase de la un înalt ofițer sovietic, pe care-l cunoaște doar un agent CIA care este prezent la meciul de șah.

Începe meciul și Mansky îl învinge pe sovietic. Acesta este la dispoziția unui general sovietic care știe de trădător și vrea să-l depisteze, dar și americanii au un trădător între ei și vor să-l descopere. 

Mansky are un secret, el funcționează excelent când are o doză mare de alcool. De asta își dă seama și directorul Palatului, un polonez comunist, dar mare patriot și care-i detestă pe ruși. Așa că are grijă de prietenul său ca să aibă combustibil sub formă de vodkă!
Sovieticii fac tot felul de jmekerii, pun un hipnotizator și Mansky pierde.

Agentul CIA care știa identitatea sovieticului moare în brațele lui Mansky și rămâne ca acesta să fie abordat de sovieticul care urma să fugă în SUA.  


Un incident are loc într-o pauză a meciului în care Mansky este abordat de un agent sovietic și apoi și o agentă CIA, ca ulterior ambii să fie neutralizați de adevăratul spion sovietic al CIA și Mansky primește microfilmele utile lui Kennedy să replice dur sovieticilor și să blocheze navele care aduceau rachete nucleare în Cuba. SUA este salvată de istețimea lui Mansky!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu