duminică, 8 martie 2020

ZeroZeroZero serial italian


Acest serial cu nume ciudat este creația unor realizatori italieni, cu o distribuție internațională și mi-a fost recomandat de amicul Dan Z.

Este o poveste despre droguri. Cum circulă de la producătorii din Mexic, prin intermediarii americani spre consumatorii europeni, distribuite de mafia din Calabria, Italia.

Ceea ce izbește în primul rând este sărăcia mexicană și cea calabreză, nu aș extinde la toată Italia, zone unde se fac o grămadă de bani cu oameni foarte săraci.

În Mexic se desfășoară povestea unui militar din forțele speciale care luptă împotriva baronilor drogurilor. Acesta trădează, îl execută pe singurul militar care nu se lăsase momit de baronii drogurilor. El pregătește în periferiile sărace din Monterey o adevărată armată care va prelua traficul de droguri intern și se pune în slujba fraților Leyra, cei care controlau producerea de droguri din zonă.

Frații Leyra primesc o comandă specială de la Don Minu, un bătrân mafiot calabrez. Drogurile urmau să fie băgate în conserve de ardei iuți chili.
Don Minu este în război cu totă lumea, inclusiv ci nepotul său care îl trădează în favoarea altor mafioți. Aceștia vor să blocheze ajungerea drogurilor în Italia. Motivul este cam obscur.

Intermediarii sunt americani, șeful este un patron de vapoare din New Orleans. Intermediarul (Gabriel Byrne) este rănit mortal în intervenția armatei mexicane și afacerea este preluată de fiica (Andrea Riseborough) și fratele acesteia, bolnav de o boală degenerativă.

Ei pregătesc un cargou care preia drogurile din portul mexican și le transportau spre un port italian din Calabria care să fie predate lui Don Minu. Italienii îl mituiesc pe căpitanul vaporului să strice vasul. Fiul care călătorește cu vasul observă că ceva este în neregulă. Căpitanul provoacă un incendiu și părăsește vasul împreună cu cu echipajul. Fiul reușește să stingă incendiul și este găsit de alt vapor și tractat la Dakar, în Senegal.

Aici are probleme cu autoritățile care pot depista drogurile. Și începe o întreagă aventură. Sora intermediară sosește în Senegal, mituiește funcționari și găsește împreună cu fratele modalitate de a încărca drogurile în două camioane care să meargă spre Casablanaca. Pentru asta trebuie să traverseze Mali, zonă infestată de jihadiști. Omul angajat să facă transportul îi cunoștea pe jihadiști. Aceștia îl capturează pe fiu și-l folosesc într-o acțiunea ca medic fals. Jihadiștii sunt atacați și distruși de o dronă franceză, dar fiul reușește să îl salveaze pe șeful jihadiștilor și sunt lăsați să plece spre Maroc.

Aici sora reușșete să îmbarce drogurile pe un vapor spre Italia. Fiului lui Don Minu îi este capturată soția și fiul de adversari și obligat să vină în Maroc să împiedice expedierea drogurilor. În timp ce sora îmbarca drogurile mafioții ajung la frate și-l omoară fără a mai putea bloca drogurile. 
Ajunsă în Italia sora cere răzbunare de la Don Minu, care-și omoară nepotul, cum făcuse cu și cu tatăl lui și mafioți adversari uciși, iar și familia nepotului eliberată

Finalul are loc în Mexic unde Manuel sătul de frații Leyra îi măcelărește împreună cu familia ca să preia producția de droguri. Sora intermediară este conduă la Monterey la casa Leyra, unde tocmai avuses loc măcelul. Aici plătște drogurile și cere să i se facă de un nou transport pentru Rusia, asta între cei doi frați morți și așezați pe canapea. Afacerea continuă în noile condiții.
Este un film despre lumea drogurilor, a marilor baroni care sunt extrem de bogați de pe urma acestui viciu, lume extrem de crudă cu șanse de supraviețuire scăzută.

2 comentarii: