joi, 5 martie 2020

Bach și Mozart

În această seară am urmărit un concert cu muzică preclasică și de la începuturile clasicismului vienez.

În prima parte a concertului am avut plăcerea unor concerte de vioară scrise de Bach.
Solistul concertului a fost Florin Ionescu-Galați, fiul dirijorului brașovean și dirijorul din această searăa fost Mădălin Voicu, fiul celebrului violonist, mai cunoscut mai ales ca politician, dar în ultimul timp întors la pupitrul dirijoral.
Florin Ionescu-Galați și dirijorul Mădălin Voicu
Primul concert a fost Concertul pentru vioară și orchestră de coarde în la minor, BWV 1041, iar al doilea a fost Concertul pentru vioară și orchestră de coarde în mi major, BWV1042. Acest al doilea concert mi s-a părut mai cunoscut.
Florin Ionescu-Galați a interpretat această muzică profund religioasă folosind o vioară mignonă comparativ cu a vilonisștilor orchestrei. 
Amabil la aplauzele melomanilor pitesteni Florin Ionescu-Galați a interpretat pentru bis Aer pe coarde în sol din Suita în do major, BWV 1068.
Această bucată muzicală este extrem de frumoasă și pătrunzătoare și s-a bucurat de aplauze prelungite.
Orchestra Filarmonicii Pitești
În partea a doua am audiat Simfonia nr. 35, Haffner de W. A. Mozart.
Această simfonie este dedicată lui Sigmund Haffner cel Tânăr cu ocazia înnobilării. Tatăl său a fost primarul Salzburgului și a sprijinit mult cariera lui Mozart. De aceea Mozart a dedicat mai multe piese muzicale acestei familii. 
Muzica are un tempo solemn de marș în prima parte, apoi este mai grațios melancolică în a doua parte, dar tonul simfoniei este solemn, conform momentului din viața lui Haffner.


Orchestra condusă de Mădălin Voicu a condus cu atenție și entuziasm orchestra Filarmonicii Pitești, fiind răsplătit cu aplauze de către ,elomenii piteștenii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu