sâmbătă, 28 martie 2020

Deep State de Chris Hauty

Eu scormonesc după romane care se citesc pentru relaxare, ca filmele de aventuri.
Și am dat de această carte care era pusă în topurile de romane thriller, spionaj, polițiste.

Începutul este cam greu până te lămurești.
Autorii aceștia sunt experți în acțiuni care te țin cu sufletul la gură. Se vede în roman că au un un fundament intelectual solid, sunt amintiți  mari scriitori și sunt citați, literatura este admirată, dar ei urmăresc acțiunea.  

La un moment dat aveam impresia că parcă citesc un scenariu de film. Și imediat am căutat pe internet să văd cine este autorul. Și nu mă înșelasem, este un scenarist de la Hollywood. Interesant că acest roman este primul scris de Chris Hauty.

Așa de pasionant a fost că aseară m-am apucat să citesc de pe la 8 și adrenalina declanșată de acțiune romanului nu m-a lăsat să-l las din mână decât pe la 1 noaptea când m-a biruit somnul!

Formula Deep State a fost folosită de președintele Trump și este larg folosită de presă, media, dar și cineaști. Am văzut un serial americano-englez cu același nume care are deja două sezoane.

În roman personajul principal este Hayley Chill, o fată de 25 de ani, blondă , sudistă din West Virginia. Ea este boxer, dar și militar activ. Prima scenă a romanului este cînd o învinge prin knock out pe o afro americană de 1.85 care urma să devină campionă olimpică.

În culmea gloriei, Hayley se retrage din armată și o vedem la Casa Albă angajată ca internă. Hayley are un caracter de fier și o memorie fotografică care o salvează din situații neprevăzute.

Președintele de la Casa Albă este Monroe, fost general strălucit, dar care are mult din personalitatea lui Donald Trump. Acesta vrea o relație mult mai apropiată cu Rusia, considerând China ca primul inamic la dominația americană.Din acest  motiv neglijează NATO.

Tocmai acum se desfășoară vizita președintelui rus. Monroe neglijează faptul că Ruia agresează Estonia.
Acum o paranteză, nu știu de ce la Hollyood Estonia este veriga slabă în NATO și poate fi ocupată sau agresată într-un război hibrid de către Rusia. Am văzut asta și în alt serial de spionaj Berlin Station!

Din acest motiv politicieni și oameni din administrație pregătesc asasinarea președintelui. Ca prim pas îl asasinează pe ideologul lui Monroe, șeful lui de cabinet, un fel de Steve Bannon!

Hayley se încurcă amoros  cu un tip din Secret Service, ca să-și dea seama ulterior că era și el implicat în complot.
Hayley descurcă ițele complotului și-l salvează pe președintele Monroe de la moarte în Camp David. 

Final apoteotic, Monroe este salvat de Hayley și de intervenția FBI alertată de Hayley.  
După ce suferă interogatorii multiple, finalmente  Hayley se întâlnește cu președintele ca să-i mulțumească.


Dar aici șoc, trebuie să citiți cartea… hahahaha!!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu