duminică, 22 martie 2020

Return of Marco Polo's World de Robert Kaplan



















Este vremea să stai acasă să citești sau să te uiți la filme pe televizor sau net. 

Eu practic lectura de la 7 ani, de când am învățat să citesc și a rămas o pasiune constantă.
Prefer lecturile legate de istorie, sau romanele polițiste.

Am citit și romane ale unor romancieri de azi, dar trebuie să recunosc că un Bolano de exemplu nu are echivalent în România, oricât s-ar strădui Cărtărescu, sau Salman Rushdie, pe care mi-a făcut mare plăcere să-l citesc în original cu toate cuvintele lui legate de subcontinentul Indiei.

Un autor de geopolitică sau de politici globale actuale este domnul Robert Kaplan, care a vizitat România, în vremea lui Ceaușescu și puțin după.
Este un om informat și a fost enumărat printre cei mai importanți 100 de gânditori globali ai actualității. 
Kaplan este evreu american, a plecat în Israel unde a făcut serviciul militar, dar asta nu-l împiedică să fie american, adică să nu fie legat de interesele stricte ale Israelului în Orientul Mijlociu.

Cartea lui ultimă este de geopolitică și cuprinde mai multe eseuri legate de actualitatea politică a lumii de azi, care s-a globalizat, fie și prin criza prin care trecem cu Coronavirusul. 
Eu am citit-o în original, dar a apărut și în traducere românească.

Cum spune și titlul principalul subiect este revenirea în actualitatea politică a unui nou actant global care este China.
China a fost o enigmă și rămâne o enigmă!
China a fost marele imperiu al Extremului Orient, este o veche civilizație, care a inventat, hârtie, tiparul, praful de pușcă și multe altele.

China a revenit în atenția Evului Mediu Mijlociu prin relatările lui Marco Polo pe la jumatatea anilor 1200. Drumul dintre Extremul Orient și Europa era încă liber, nu era blocat de Imperiul Otoman. 
După fenomenalul Imperiu Mongol care a cucerit inclusiv China, Asia Centrală, Rusia vest europenii, în primul rând italienii, primii capitaliști ai Europei au inventat atunci Drumul Mătăsii.
Ei bine. acest concept a fost reinventat de China contemporană. Marco Polo a ajuns în China pe drumul caravanelor din Asia Centrală, ca să se reîntoarcă pe mare prin Oceanul Indian, Golful Arabic, Orientul Mijlociu. 
Chinezii de azi reinventează acest Drum la Mătăsii. Pe continentul euroasiatic prin căi ferate de mare viteză și autostrăzi și prin Oceanul Indian, unde deja au porturi. 
China a intrat în confruntare prin ciocnirea intereselor sale cu puterea militară globală care este SUA În Marea Chinei de Sud.
Inclusiv actuala pandemie de coronavirus care a izbucnit unde altundeva decât în China se pare că va remodela lumea în viitorul apropiat și mediu.

O altă parte a cărții este dedicată altui subiect geopolitic, este situația din Orientul Mijlociu.
Teza pe care Kaplan o împărtășește alături de un important geopolitician american Mersheimer este că SUA nu are interese majore în Orientul Mijlociu, chiar dacă perpetuarea regimului Saddam Hussein în Irak ar fi creat mari probleme. Orientul Mijlociu este agenda Israelului și nu a SUA.
Legat de implicarea SUA în lume este și istoria Vietnamului și și în conexiune Kaplan dezvoltă teoria războinicului profesionist, cum sunt Marines și Green Beretes, trupe speciale atât de importante în acest accident tragic al istoriei americane.

Un alt capitol este dedicat gânditorilor politici, geopoliticieni americani.
Sunt prezentați  pe rând Henry Kissinger, cel care nu a fost doar professor, ci și factor politic activ, a terminat războiul din Vietnam și a reluat legăturile cu China comunistă, marea putere economică de acum de care este intim legat. 

Este apoi prezentat și Samuel Huntignton cu controversata sa carte, Ciocnirea civilizațiilor, care din păcate s-a adeverit acum cu apariția fundamentalismului islamic. După prăbușirea regimurilor idelogice comuniste a apărut fundamentalismul islamic cât și naționalismul derivat în regimurile iliberale ale lui Putin, Viktor Orban, Erdogan. 

Ultimul gânditor geopolitic prezentat este Mersheimer, amintit anterior, care pune în prim plan relația SUA cu China. El spre deosebire de ceilalți nu este activ în structurile de putere ale SUA, ceilalți sunt la Harvard și legați de Washington DC, Mersheimer este la University of Chicago!


Este o carte incitantă unele idei sunt actuale, alte deja anacronice privind Corea de Nord și noul dictator, Kim Jon Un.

PS
Chiar dacă cineva se întreba ce legătură au subiectele blogului meu cu Liceul I. L. Caragiale, eu cred că au multă legătură, cum se exprima Nenea Iancu: p'ici pe colo prin punctele esențiale!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu