sâmbătă, 14 martie 2020

Killer Thriller de Lee Goldberg

Un roman de un alt Lee, nu Child de astă dată, ci Lee Goldberg.
Tocmai m-am apucat de ultima carte a lui Robert Kaplan, expert în geopolitică, despre revenirea lumii lui Marco Polo. Dar am vrut un mic respiro cu un roman thriller. Și am găsit un titlu potrivit Killer Thriller!

L-am descoperit pe acest autor de romane de aventuri, colaborator și cu romanciera Janet Evanovich, care scrie și romane romance sau de dragoste cum zicem noi.

Ceea ce mi-a plăcut la acest roman este că autorul are umor și tratează în notă comică, nu serios cum fac alții situații de criză politică sau de gen polițist.

Romanul are ca personaj principal pe Ian Kudlow, autor de romane thriller scriind seria Clint Straker, un super erou de tip James Bond.
Este însă cel de-al doilea roman din serie, așa că voi citit probabil curând și primul roman. 

Ian Kudlow este ajutat în acțiunile sale de Margo French, o tipă care plimba câini în Seattle. Ea apare în casa lui Kudlow din Seattle pretextând că este homeless. 
Kudlow tocmai este invitat în Hong Kong unde se realiza un film după aventurile dpă Clint Straker. Ian nu era prea fericit pentru că scenariul modifica mult substanța romanului. Filmul se realiza în studiourile Wang, apartinând miliardarului honkongez cu acest nume. Wang fusese răpit de autoritățile chineze pentru că avea niște dovezi sensibile privind un complot pregătit de chinezi să preia economia SUA.
De actualitate, deci!
De fapt chinezii îl aveau la mână pe vicepreședintele SUA, un strașnic bășinos, care fusese mituit și șantajat de chinezi. Președintele era un fel de Trump care îi obosea pe american cu tweet-urile. 

Kudlow ajunge la Hong Kong împreună cu Margo French, el la bussines, ea la economic.  Aici personajul Straker era întruchipat de actorul Damon Matthews (trimitere comică la Matt Damon) și Wang Mei fiica miliradarului. 

Spionajul chinez care avea un centru de urmărire într-un oraș fantomă din vestul Chinei potrund în laptopul lui Kudlow și dau de un text care reproducea complotul chinez împotriva SUA. Agenții din Hong Kong sunt alertați să confiște punga cu cadouri a lui Kudlow care ar fi avut mesaje secrete. Toate actiunile chinezilor sunt zădărnicite de Margo French bătuți întâi cu un ștromeleag de plastic (dildo) apoi cu doi crapi din piața de pește.  De fapt Margo era agent de teren al CIA și primise ordinul să-l însoțească pe Kudlow. Cei doi primesc rugămintea soției lui Wang ca fiica lor Wang Mei, eroina principală a filmului să fie scoasă din Hong Kong pentru că avea dovezi despre complotul chinezesc. 

Margo și Ian o răpesc pe Wang Mei în timpul filmărilor și ajung într-un container tocmai în Singapore. Wang Mei are o un card micro SD în care este filmat vicepreședintele SUA regulând prostituate chineze în timp ce dă bășini...titanice! 

Kudlow și Margo își dau seama că președintele SUA este în primejdie pentru că agenții chinezii vor să-l omoare, astfel ca vicepreședintele să ajungă în Biroul Oval și ei să pună mâna pe SUA!

Președintele SUA era la G8 tocmai la Paris unde urma să ia masa în Tour Eiffel cu președintele Franței. Era locul potrivit al unui atentat și asasinul nu putea fi decît în Tour Montparnasse.

Și romancierul ne trimite pe urmele unui agent chinez care cumpără cu euro falși un lansator de rachete rusesc de la jihadiști sirieni aflați în estul Turciei. Jihadiștii sunt omorâți cu o bomba în sacul unde erau banii, iar șoferul dubiței este și el împușcat de agentul chinez. Lada cu lansatorul este trimisă dintr-un port turcesc spre un port de lângă Marsilia cu iahtul unor contrabandiști corsicani. Chinezul sosit cu avionul la Marsilia împreună cu o agentă chineză recuperează lada și montează lansatorul cu care distrug iahtul. Agentul ștergea toate urmele care l-ar fi încriminat.

La Paris cei doi agenți închiriaseră un spațiu de birou gol sub numele agenției Wang unde montează lansatorul cu care urmau să îl omoare pe președintele SUA. După ce lansatorul este montat, are o scenă de sex cu agenta care este apoi omorâtă și ea de agentul chinez. 
El își dă seama că și el va fi ucis de un killer angajat de spionajul chinezesc și pe care îl depistează. Acesta primise însă mesajul să-l avertizeze că CIA este pe urmele lui, dar prea tîrziu, agentul chinez îl omoară și pe asasinul plătit. 

Kudlow și French reușesc să ajungă la cabinetul unui psihiatru care stătea zid în zid cu cabinetul agenției Wang. Reușesc să facă o bombă artizanală cu care sparg zidul dintre cabinete și cu armuri făcute din romanele lui Kudlow și niște plăci de ceramică strânse cu bandă adezivă îl anihiliează pe agentul chinez care este ucis de declanșarea rachetei, care aterizeză în zona verde a Câmpului lui Marte de lângă Eiffel. 

Kudlow este primit de președintele SUA și decorat în secret cu Medalia Libertății (cea mai importantă în SUA!) și cu Legiunea de Onoare. Președintele îi oferă postul de spion al SUA, un fel de James Bond, dar fără Aston Martin! 

Simpatic roman!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu