luni, 10 ianuarie 2022

Pentru un pumn de dolari de Sergio Leone capodopera westenului spaghetti

















Pentru un pumn de dolari este primul western spaghetti și am curajul să spun că a fost o capodoperă. Este făcut în 1964, se fac aproape 60 de ani de la apariție. Eu l-am văzut prin 1968 la Cinematograful Feroviar, păcat că a fost distrus! 

Aș face câteva considerații despre regizor. Sergio Leone s-a născut într-o familie de cineaști, are puține filme, doar 7, dar toate sunt despre America, westernuri și capodopera filmului cu gangsteri Once upon a Time in America. Leone face parte dintre acești cineaști și intelectuali italieni filo-americani, într-o Italie cu cel mai puternic partid comunist din Europa. Erau mulți actori și cineaști italieni proamericani, însuși Leone în film și-a luat un pseudonim american, Bob Robertson. Este cunoscut actorul italian care și-a luat iun pseudonim american Bud Spencer și a jucat sub acest nume.  Filmul este vorbit în engleza americană. Leone a avut grijă ca actorul principal să fie un american, Clint Eastwood, iar acest film i-a adus celebritatea, a mai jucat și în alte filme ale lui Leone, a devenit un regizor cu premii Oscar, iar acum celebrul actor are acum peste 90 de ani!

Subiectul este tipic western american, de aici și succesul  lui. Un pistolar singuratic ajunge într-un orășel mexican de frontieră cu SUA. Aici își disputau întâietatea două a familii: Baxter și Rojo. Dacă actorul principal este american, restul sunt europeni. Leone a avut inspirație să distribuie în omul rău, Ramon Rojo un actor italian de geniu, Gian Maria Volonte, În paranteză, Volonte era comunist! 

Joe - Eastwood declanșează un război între cele două familii pentru controlul orașului. În prealabil, Ramon Rojo, omorâse cavaleriști americani și ucide un escadron de cavaleriști mexicani care dădeau un sac de bani pentru arme americane. El salvează pe o femeie luată sclavă sexuală și îi redă copilul și soțul. În final, Joe are o confruntare tipică din westernuri cu Rojo. El folosește un fel de vestă antiglonț dintr-o bucată de metal, ascuns de poncho. După ce rezolvă pe bandiții orașului pistolarul pleacă pentru că se prevedea o confruntare între armata mexicană sa-și recupereze banii și americanii armele. 

Westernul spaghetti respectă canonul de la Hollywood, dar este altceva. Filmul beneficiază de experiența cinematică europeană, se filmează în prim plan, în stil expresionist și au și contribuția compozitorului Ennio Morricone pentru ambianța muzicală extraordinară.

Merită să fie revăzut!


5 comentarii:

  1. Este o capodopera, ai deplina dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Actorul principal, Clint Eastwood, care a evoluat intr-un regizor mult mai complex si subtil decat Leone (parerea mea) pe care l-am apreciat mult si revad oricand "spaghetti-urile" cu aceeasi placere pe care am simitit-o in copilarie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Succesul urias al filmului (inclusiv in România) se datoreaza in proportie mare lui Clint Eastwood, un mare actor! Sigur si lui Sergio Leone!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă bucur că am trezit amintiri plăcute celor care au văzut filmul pe ecrane. Un prieten mi-a zis ca a văzut filmul tot la Feroviar!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ennio Morricone is the best! Poate cel mai bun compozitor de muzica de film...
    În 2021 s-a lansat un album compilație cu muzica lui din western-iri spaghetti...

    RăspundețiȘtergere