joi, 13 ianuarie 2022

Concert de Anul Nou la Pitești


Azi ar cam fi Anul Nou pe stil vechi! Așa că Filarmonica din Pitești a organizat un Concert de Anul Nou.  Este de fapt concertul de deschidere al stagiunii de iarnă vară 1922. Și cum concertele de anul nou respectă o cutumă vieneză sunt cântate în primul rând compoziții ale familiei Strauss, dar nu numai. În plus în această seară Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul permanent Constantin Grigore a avut ca invitată pe soprana basarabeană Daniela Bucșan, Tânăra de peste Prut și-a completat studiile în România cu o bursă a statului nostru la Universitatea de Muzică București din 2013. Daniela Bucșan are o voce bună și a contribuit la succesul de public al concertului. 

Daniela Bucșan și Constantin Grigore

Concertul a început cu Uvertura la opereta Liliacul și a continuat cu Polca Tik Tak, Ungarischer Kronungmarsch (Marșul de încoronare al Ungariei), Ohne Sorgen Polka Schnell ( Fără griji, polka rapidă), Valsul Dunărea albastră,  toate de Johann Strauss. S-a mai cântat valsul Patinatorii de Emil Waldteufel și Vals de Haciaturian, Uvertura la My Fair Lady de Loewe. Între aceste bucăți orchestrale s-au inserat și compoziții vocale cu Daniel Bucșan care a cântat o arie din Voievodul Țiganilor, aria Pepitei Diabolo din Vânt de libertate de Dunaevski, Meine Lippen, sie kussen so heiss ( buzele mele, care sărută fierbinte), arie din Romeo și Julieta de Gounod.

Finalul a fost în stil vienez cu Radetky Marsch.  Ce notorietate a dat acestui obscur general ceh din Imperiul Austriac nemurit de Johann Strauss. 

Acest tip de concert a stârnit o polemică între melomanii piteșteni dacă acest tip de concert este de muzică simfonică. După mine este! Pentru că referința Concertul de Anul Nou de la Viena se desfășoară la Musikverein, una din cele mai bune săli de muzică din lume, cu orchestra Filarmonicii din Viena, condusă de cei mai prestigioși dirijori din lume. Pentru un dirijor este o încoronare de carieră să fi invitat să conduci Filarmonica din  Viena de Anul Nou. Muzica este din genul Vienei clasice, muzică frumoasă și plăcută pe vremea când Viena era capitala muzicală a lumii!

Sper să mai audiez astfel de concerte și la Pitești!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu